Artnit

Petak, 15 Juli 2016 11:25

Latona fontana - Versaj Istaknut

Latona fontana se nalazi u centru vrta u Versaju, ispred ulaza u dvorac i Velikog kanala. Dizajnirao ju je arhitekta Baltazar Marsi i podseća na svadbenu tortu. Inspiracija za ovu fontanu bila je legenda iz čuvenog dela Metamorfoze rimskog pesnika Ovidija. Ona ilustruje legendu o majci Apolona i Dijane, Latoni, koja štiti svoju decu od uvreda seljaka iz Likije i zove Jupitera da ih osveti.

Latona fontana je prošla kroz nekoliko faza pre nego što je dobila sadašnji oblik. 1667. godine bila je Žablja fontana. Od 1668. do 1670. godine pojavila se prva Latona fontana, gde je boginja Latona bila u istom nivou sa drugim figurama i okrenuta prema dvorcu. Od 1687. do 1689. godine arhitekta Žil Arduen Mansar je stvorio sadašnju fontanu, stavljanjem Latone na vrh mermerne piramide.

Na vrhu Latona fontane prikazana je grupa skulptura od belog mermera. Dvoje dece, Apolon i Dijana, podižu svoje ruke i mole seljake. Latona je već podigla oči prema nebu i njena otvorena usta sugerišu kletvu koju izgovora protiv seljaka. Jupiter je pretvorio seljake u životinje kada su odbili da joj daju vodu, što je prikazano u drugom i trećem delu fontane gde se nalaze žabe, a u najnižem su gušteri i kornjače.

Sjaj mermerne grupe Latona fontane stvara upečatljiv kontrast sa pozlaćenim figurama instaliranim na donjoj trećini fontane. Latona je okružena žabama i kornjačama koje izlaze iz vode u koncentričnim krugovima oko fontane. Dva dodatna bazena sa obe njene strane prikazuju seljake kao guštere. Posebno se ističe šest seljaka, koji prolaze njihovu metamorfozu. Neki seljaci su zadržali svoju ljudsku pojavu gotovo netaknutu. Drugi seljaci su skoro završili njihovu transformaciju: usta su široka i okrugla, a ruke su transformisane u peraja. Voda koja kulja evocira uvrede koje su vikali seljaci Likijci, što je dovelo do njihove metamorfoze.

 

Pročitano 2660 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 20 Juni 2020 10:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Latona fontana - Versaj