Artnit

Četvrtak, 09 Juni 2016 11:13

Mermerna glava boginje Istaknut

U antičkoj Grčkoj glave su bile često klesane odvojeno od statue za koju su bile namenjene. Glava je pravljena sa konveksnim klinom koji bi mogao biti postavljen u specijalno pripremljenu šupljinu u statui. Linijom draperije ovaj spoj je bio sakriven na statui. Poznata je Mermerna glava boginje iz IV veka pre nove ere, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Mermerna glava boginje, visine 55.25 cm predstavlja fino isklesanu glavu mlade žene, za koju se zbog njene kolosalne veličine smatra da je predstavljala boginju. Persefona (kćerka Demetre i žena Hada, boga podzemnog sveta) i Higija (kćerka Asklepiosa, boga medicine) su često prikazivane sa odvojenom kosom, gusto namotanom, povučenom na vrh glave i labavo vezanom u čvor. Takav čvor je verovatno pričvršćen na ovoj glavi korišćenjem tri velike rupe, koje se nalaze u pozadini.

Mermerna glava boginje ima vitko ovalno lice sa zaobljenom bradom i prekinutim punim usnama, oči u obliku badema ispod gracioznih obrva. Njena valovita kosa prekinuta u centru glave, vezana je na uske trake i u frizuru pozadi.

U Mermernoj glavi boginje se personifikuje snaga i lepota. Odvojen, spokojan izraz, frontalni pogled i veličina ove glave podseća na stil mesenijanskog vajara Damofona, i ukazuje da je možda pripadala stvarnoj kultnoj statui. Međutim, sačuvano je veoma malo od cele statue, da bi bili potpuno sigurni u njenu originalnu namenu ili ukazali koja je boginja predstavljena.

Pročitano 1895 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mermerna glava boginje