Artnit

Petak, 03 Juni 2016 10:50

Mermerna skulptura lava Istaknut

Figura lava je imala kulturni značaj u antičkoj Grčkoj, jer lav simboliše snagu i moć. Mermerne skulpture lavova su se ponekad koristile kao nadgrobni spomenici ili kao čuvari na oba kraja fasade velike grobnice. Kao i mnoga klasična grčka umetnička dela, Mermerna skulptura lava iz oko 400-390. godine pre nove ere, koja pripada grčkom, klasičnom periodu je uzeta iz Rima tokom carskog perioda. Danas se ova skulptura nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Mermerna skulptura lava visoka je 79.4 cm, duga 161.3 cm. Ona prikazuje lava koji je spreman da napadne. Primetan je stav lava koji izgleda kao da ima dvostruku ličnost; njegov zadnji deo pojavljuje se statički, a prednji deo je potpuno dinamičan. Prikazana je i veoma detaljno mišićna struktura, posebno ima mnogo definicija mišića na nogama i u predelu rebara.

U antičkoj Grčkoj, mermer se uobičajeno koristio za vajanje. Kvalitet mermera je evidentan u skoro savršenom fizičkom stanju Mermerne skulpture lava. Rep lava je slomljen, ali nema mnogo habanja s obzirom na njenu starost. Snaga mermera se odnosi i na kulturno značanje figure, jer se lav posmatra kao jaka i moćna figura.

Pročitano 2377 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 04 Juni 2019 10:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mermerna skulptura lava