Artnit

Ponedeljak, 18 April 2016 12:17

Asorin (Hose Martines Ruis) - “Lutajući po Majorki“ Istaknut

David Burliuk - Majorka, Španija David Burliuk - Majorka, Španija

“Ostrvo je“ - dodaje zatim pesnik - “izuzetno i puno zanosa na sve strane.“ A ta raznolikost u zanosu čini Majorku jedinstvenom među mediteranskim zemljama. Jedan slavni Majorkanac, dragi ljubitelj knjige, o tome je rekao: “Odlike Baleara, a naročito Majorke - pisao je Migel S. Oliver - divna su gradacija i raznolikost prizora, najneočekivanijeg, najdaljeg, najoprečnijeg, svedenog na najmanji mogući prostor. Reklo bi se da se priroda potrudila da ponudi tamo jednu zbirku odabranih primeraka, poput istinske antologije pejzaža.“ Oliver u članku “Lutajući po Majorki“ objavljenom u ABC, 13. Avgusta 1913, govoreći o višestrukim viđenjima majorskog pejzaža, dodaje:

Da bi je opisali, govorilo se - tu je neophodno opet pomenuti, već zastarelu frazu Žorž Sanda - da je Majorka nešto kao “zelena Helvecija pod nebom Kalabrije, sa svečanošću i tišinom Orijenta“. U stvari, na tom skučenom prostoru putnik naviknut na ovu vrstu poređenja može otkriti sjedinjenje ili spoj istočnjačkih odlika sa alspkim odlikama, pa čak, na tren, sa samim afričkim odlikama. Potreban je jedan sat da se pređe od blatne močvare do ravnice prekrivene žitaricama, osenčene naizmenično besprekornim drvoredima badema, dugogodišnjim maslinjacima, smokvinim drvećem koja živo podsećaju na polja u Palestini, a otuda i na mavarske majure sa obrisima utvrđenja u kojima dominiraju visoke palme, ili na bašte okićene slavnim lovorikama između čijih olistalih grana glasno pevaju slavuji.

A na to smenjivanje ravnice i planine, vinograda i maslinjaka, zanosnih dolina i strmih klanaca nadovezuje se nežna i devičanska plaža sa mirnim uvalama, još uvek zatalasanim od veslanja Argonauta i Orfejevog forminga ili divlja strmina severa, sa koje se beskrajno more vidi kao sa “poslednje Tule“. Izgleda da ne može da se da širi spektar prizora, a ipak treba još nabrojati podzemni i čudesni svet koji služi kao oslonac mirisnih perivoja. Tamo, u utrobi ove izuzetne stene počivaju čudesne pećine nakinđurenog i prelepog Drača, koje se ogledaju u svojim nepomičnim jezerima i u dijamantskoj prozirnosti; pa veličanstvene pećine u Artau, u kojima visuljci stalaktita izgledaju nedovršeno, nalik na katedralu koja nije doterana.

Iz eseja Majorka (zbirka eseja Moja Španija)

Pročitano 3097 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 06 Juli 2020 10:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Asorin (Hose Martines Ruis) - “Lutajući po Majorki“