Artnit

Petak, 12 Februar 2016 11:31

Carica Teodora i njena svita Istaknut

Mozaik Carica Teodora i njena svita nalazi se na južnom zidu apside, s leve strane oltara u bazilici Svetog Vitalea u Raveni, koju je izgradio vizantijski car Justinijan od 540. do 547. godine. Ovaj mozaik je urađen u helenističko-rimskoj tradiciji, sa bogatim bojama i živim prikazom pejzaža, biljaka i ptica.

Mozaik Carica Teodora i njena svita prikazuje veoma slikovito moć i slavu carskog dvora. Carica Teodora, žena vizantijskog cara Justinijana, u ljubičastoj odori, sa glavom okruženom zlatnim oreolom, krunom i nakitom stoji u oslikanoj apsidi, desno od nje su njene dvorske dame, a levo dva sveštenika. Ona nudi zlatni pehar, gestom koji podseća na Poklonstvo kraljeva, koji su izvezeni na dnu njene haljine. Dok čeka u dvorištu sa svojom svitom da car Justinijan započne procesiju, klimanjem glave ukazuje na svoj inferioran status.

Figure sa raskošno dekorisanom odećom na mozaiku Carica Teodora i njena svita su visoke, istanjene, ovalnih glava sa prodornim očima, povijenim obrvama, dugog i tankog nosa, malih usta. Ponavljanjem i bogatim, kolorističkim uzorcima postignuta je iluzija pokreta na figurama.

Pročitano 3359 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 03 Avgust 2020 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Carica Teodora i njena svita