Artnit

Nedelja, 27 Decembar 2015 12:15

Vrtovi Boboli - Firenca Istaknut

Giardini di Boboli ili u prevodu sa italijanskog jezika vrtovi Boboli su jedan od najvećih otvorenih muzeja u Firenci. Povezani su sa palatom Piti izgrađenoj u XV veku, koju je dizajnirao Filipo Bruneleski za firentinskog trgovca Luku Pitija. Sto godina kasnije, kupila ju je porodica Mediči i pretvorila u jednu od svojih rezidencija, a zatim je na brdu Boboli kraj palate izgradila vrtove prema nacrtima arhitekte Nikola Tribolija zvanog Il Tribolo.

Vrtovi Boboli su uređeni u tipičnom toskanskom stilu i predstavljaju veličanstven spoj prirode i kulture Italije. Krase ga visoke žive ograde, veoma stari hrastovi i drvoredi, kao i brojni puteljci i prolazi koje formira drveće. Veoma je zanimljiva Viottolone ili Velika avenija, koja je okružena čempresima i statuama i vodi do ribnjaka u čijem centru je fontana zvana Okean, okružena sa tri skulpture, koje predstavljaju velike reke Nil, Gang i Eufrat.

U Vrtnom amfiteatru iza palate Piti izvedena je prva napisana opera. U njegovom centru se nalazi egipatski obelisk, koji je donet iz Lukora i postavljen 1789. godine. Iznad amfiteatra, kada se krene uz brdo vidi se Neptunova fontana, koju su Firentinci zbog njegovog trozuba nazvali trpeza. Na samom vrhu brda je velika statua Blagostanje, koju je izvajao Đovani da Bolonja.

Buontalentijeva pećina je živopisna i stvara iluziju prirodne pećine, utočišta za pastire. Podeljena je na tri dela i ukrašena sa izuzetnim primerima manirističkih skulptura.

Na južnom kraju vrtova nalazi se zvezdasta tvrđava Forte di Belvedere, koja je izgrađena od 1590. do 1595. godine. Na ovoj tvrđavi je spojena renesansna i vojna arhitektura.

Vrtovi Boboli su bili inspiracija za mnoge evropske kraljevske vrtove, posebno Versaj.

Pročitano 6933 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 Februar 2023 12:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Vrtovi Boboli - Firenca