Artnit

Četvrtak, 12 Novembar 2015 12:35

Ahil ubija kraljicu Amazonki Pentesileju Istaknut

Grčki slikar i grnčar Eksekija, koji je stvarao oko 550. godine pre nove ere, uglavnom koristi tehniku zvanu crne figure. Atička amfora s crnim figurama, iz oko 540-530. godine pre nove ere, poznata po imenima Ahil ubija kraljicu Amazonki Pentesileju i Dionis sa sinom Oinopionom, koju je potpisao pripisuje se njemu. Ova amfora koja je rađena u Atini, a iskopana u Vulciju, današnjem Laciju u Italiji, danas se nalazi u Britanskom muzeju u Londonu.

Prema grčkoj mitologiji Pentesilea je bila kraljica Amazonki. Sa svojim Amazonskim ratnicima ona dolazi da pomogne Trojancima u odbrani njihovog grada, ali je ubijena u borbi sa Ahilom, najvećim grčkim ratnikom. Scena na amfori Ahil ubija kraljicu Amazonki Pentesileju prikazuje Ahila koji je iznad Pentesileje, dok ona pada na zemlju. Ahilovo lice je maskirano i zaštićeno kacigom, dok je kaciga Pentesileje pomerena nazad da bi prikazala njene karakteristike i naglasila njenu ranjivost u ovom vitalnom trenutku. Njeno koplje prolazi preko Ahilovih grudi, dok joj iz probijenog grla teče krv. Prema grčkom mitu, u tom trenutku oči dva ratnika su se srela i oni su se prekasno zaljubili.

Na drugoj strani amfore Ahil ubija kraljicu Amazonki Pentesileju, prikazan je bog vina Dionis sa svojim sinom Oinopionom. Amfora Ahil ubija kraljicu Amazonki Pentesileju je potpisana odmah iza Ahilove desne ruke, od Eksekija kao grnčara. Osobenost potpisa je u tome što je uobličen tako da izgleda kao da se posmatraču ne obraća umetnik, već amfora. Zategnut i zaobljen oblik amfore je naglašen spiralama oko svake drške i figurama. Dekorisanje uključuje mnogo pažljivo izvedenih finih linija, kojima se skreće pažnja na detalje.

Pročitano 3380 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 14 Novembar 2015 12:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Ahil ubija kraljicu Amazonki Pentesileju