Artnit

Ponedeljak, 12 Oktobar 2015 10:54

Astronomski sat Orloj - Prag Istaknut

Astronomski sat je sat sa osobenim mehanizmima i brojčanikom koji prikazuje relativne položaje Sunca, Meseca i nekih drugih planeta. Jedan od najpoznatijih astronomskih satova se nalazi u starogradskoj skupštini u Pragu. Poznat je po nazivu Orloj, ili na češkom jeziku Pražský orloj. Kada je postavljen 1410. godine, bio je treći astronomski sat na svetu, a danas je najstariji koji je još u funkciji.

Stara gradska skupština je sagrađena 1338. godine kao jedna od najneobičnijih građevina u Pragu. Kasnije su središnji deo astronomskog sata Orloj, mehanički sat i astronomski brojčanik izradili sajdžija Mikulašu od Kadana i astronom Jan Šindel.

Astronomski sat Orloj sadrži tri dela: mehanički sat koji pokreće svakog sata procesiju apostola na vrhu zajedno sa ostalim pokretnim statuama, astronomski brojčanik koji prikazuje položaj Sunca i Meseca, horoskop i lokalno praško vreme i kalendar sa medaljonima koji predstavljaju mesece u godini.

Za svaki sat, na astronomskom satu postoji po jedna statua dvanaest apostola, koji su dodati na postolje iznad sata nakon velikog renoviranja 1865-1866. godine, a svih dvanaest se pokazuju u podne. Pokazivač kalendara je dodat ispod sata 1870. godine.

Pretpostavlja se da je oko 1490. godine astronomskom satu dodat kalendar, a fasada ukrašena gotičkim statuama. Pokretne statue su dodate u XVII veku. Statua kostura, koji meri vreme prikazuje Smrt koja povlači konce pogrebnog zvona jednom rukom, a drugom primiče staklo koje se uveličava. Svakog sata se pokreće jedna od četiri statue, petao koji se nalazi iznad prozora kukuriče i lupa krilima, označavajući pun sat, kao i Turčin koji pomera glavu, tvrdica koji gleda u svoju vreću sa zlatom i čovek koji se posmatra u ogledalu.

Za vreme Drugog svetskog rata astronomski sat Orloj je bio dosta uništen, ali su najvažniji delovi sačuvani. Postepeno je bio obnavljan do 1948. godine, a 1979. godine je ponovo očišćen i renoviran.

Pročitano 2715 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 12 Septembar 2019 10:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Astronomski sat Orloj - Prag