Artnit

Četvrtak, 20 Avgust 2015 11:17

Proročište u Delfima - Hram boga Apolona Istaknut

U antičkom svetu su proročišta bila česta, a posebno su brojna bila grčka. U njima se proricala sudbina, a proročanstva su davale sveštenice Pitije. Najpoznatije proročište nalazilo se u hramu boga Apolona, boga Sunca u Delfima, na obroncima planine Parnas u centralnoj Grčkoj. Reči boga Apolona ovde su izgovarane kroz visoku sveštenicu Pitiju.

Drevni Grci su verovali da se bogovi mogu obraćati ljudima i razvili su proročišta u pojedinim hramovima. U sredini hrama boga Apolona nalazi se pukotina u steni iz koje je izbijala čarobna para, koja je davala moć proročanstva. U njoj je živela zmija, Piton, čuvar proročišta, koga je ubio Apolon i nakon toga je izgrađen njemu posvećen hram. U samom hramu nalazio se omfalos - "pupak sveta", ovalni kamen obmotan zmijama. Na ulazu u hram sa svake strane je bila po jedna mudra rečenica. Prva rečenica je glasila: Upoznaj samoga sebe, a druga: Ničeg previše.

Svaki molilac koji je dolazio u proročište u Delfima morao je da da pelanos, jednu vrstu naknade, a donosio je i zavetne darove. Nakon obreda očišćenja na kastilijanskom izvoru, izlazio bi pred vrhovnu sveštenicu koja je sedela na tronožnom postolju iznad pukotine u hramu, u dimu omamljujućih isparenja. Ona je žvakala lišće lovora i padala u zanos, ispuštajući nerazumljive glasove. Pošto su njeni odgovori bili izricani čudnim govorom, sveštenici su davali tumačenje.

Skoro hiljadu godina, odlazili su Grci, bez obzira na društveni položaj, kako oni iz matične Grčke, tako i oni iz najudaljenijih grčkih kolonija da od proročišta u Delfima traže savet, u svoje ime ili u ime neke zajednice koja ih je tamo uputila. Za savet su se obraćale i najpoznatije ličnosti antičke Grčke, kao što su mitski Herakle i Edip, državnici i vojskovođe Solon, Temistokle i Aleksandar Veliki, filozof Sokrat i moćni vladari poput lidijskog kralja Kreza.

U VI veku pre nove ere Apolonov hram je uništio požar. Sve grčke države su smatrale svojom dužnošću da daju doprinos njegovoj obnovi i sakupljeno je oko osamdeset tona srebra. Proročište u Delfima su uništili Rimljani 399. godine, nakon što je predskazalo svoju sudbinu.

Pročitano 6898 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 29 Juli 2020 10:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Proročište u Delfima - Hram boga Apolona