Artnit

Sreda, 05 Avgust 2015 11:36

Hajnrih Hajne - Đenova Istaknut

Kamil Koro - Pogled na Đenovu Kamil Koro - Pogled na Đenovu

Taj je grad star bez starina, tijesan bez topline i preko svake mjere ružan. Izgrađen je na jednoj litici podno amfiteatralnih brda, koja isto tako amfiteatralno grle najljepši morski zaliv. Genovežani su tako dobili od prirode najbolju i najsigurniju luku. Budući da sav grad, kako je rečeno, stoji na jednoj jedinoj litici, morali su, zbog uštede na prostoru, izgraditi kuće vrlo visoke, a ulice vrlo uske, tako da su gotovo sve mračne, i samo se kroz dvije mogu provesti kola. No kuće ovdje služe stanovnicima, koji su ponajviše trgovci, gotovo samo za skladišta, a noću za noćišta; djelatnim danom lijeću naokolo gradom ili sjede pred svojim kućnim vratima ili čak u kapijama, jer bi se inače sa svojim susjedima na suprotnoj strani dodirivali koljenima.

S morske strane, osobito s večeri, pruža grad bolji izgled. On tu leži na moru kao izblijedjeli kostur goleme izbačene životinje; tamni mravi, koji se zovu Genovežani, milje po njemu, plavi ga morski valovi isplakuju žuboreći kao pjesma dadilje, mjesec, blijedo oko noći, gleda ga s tugom odozgo.

U bašči palazza Doria stoji stari morski junak kao Neptun u velikom basenu vode. No kip je izvjetren i osakaćen, voda je presahla, a galebovi gnijezde u crnim čempresima. Kao dječak, kome su uvijek vragolije na pameti, pomislih pri imenu Doria odmah na Friedricha Schillera, na najplemenitijeg, iako ne najvećeg pjesnika Nijemaca.

Premda su većinom u stanju propadanja, palače su nekadašnjih genoveških mogućnika, delli nobili, ipak vrlo lijepe i prenakrcane sjajem. One uglavnom stoje u dvjema velikim ulicama, nazvanima Strada nuova i Balbi. Palača Durazzo je naznamenitija. Tu ima dobrih slika, a među njima Krist Paola Veronesa; Magdalena mu otire oprane noge. Ona je tako lijepa, te bi se čovjek mogao pobojati, da će je netko još jednom zavesti.

Iz putopisa Slike s putovanja

Pročitano 2919 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Hajnrih Hajne - Đenova