Artnit

Nedelja, 27 Januar 2013 22:53

Herakle ubija nemejskog lava Istaknut

Zub vremena uništio je mnoga velika dela stare grčke umetnosti, a naročito je nastradalo slikarstvo. Dela slikana na platnu i na zidovima sasvim su uništena, i ostala su samo neka na vazama. Ona najčešće prikazuju prizore iz života i verovanja starih Grka. Jedna od najpoznatijih slika je Herakle ubija nemejskog lava. Pretpostavlja se da ju je naslikao starogrčki slikar Psijaks na vazi, pre otprilike dve i po hiljade godina.

Herakle ubija nemejskog lava predstavlja ilustraciju stare grčke legende o čuvenom heroju, polubogu Heraklu, koji je počinio mnoga junačka dela. Slikar je prikazao najuzbudljiviji deo priče, trenutak očajne borbe između čoveka i lava. On je dočarao bojama i linijama dramatičnost i uzbudljivost borbe. Sukobio je dve jake boje: narandžastu i crnu. Figure su postavljene koso: Herakle uzlazno, a lav silazno. Dva krupna tela su prosto sapeta u borbi, tako da su skoro srasla u jednu jedinstvenu složenu celinu. Urezane linije i pomoćne boje su dodane minimalistički da bi se izbeglo razbijanje velikog crnog prostranstva. Iz samog položaja boraca naslućuje se ko će biti pobednik. Očaj i grč borbe vidi se po napetosti mišića i celog tela čoveka i lava. Bela linija na tamnoj podlozi tela još jače ističe tu napetost.

Motiv Herakla i lava je često korišćen u umetnosti. Poznati su reljefi iz starog Rima i Indije sa ovim motivom. Ova mitološka scena je bila inspiracija čuvenom španskom slikaru Francisku de Zurbaranu za sliku Herakle se bori sa nemejskim lavom.

Pročitano 4011 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 11 April 2019 11:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Herakle ubija nemejskog lava