Artnit

Subota, 20 Juni 2015 11:08

Miloska Venera - Venera sa Milosa Istaknut

Uz Mona Lizu, centralni eksponat muzeja Luvr je jedno od najvećih vajarskih remek-dela svih vremena - antička statua Miloska Venera, koja se vekovima smatra simbolom neprolazne ženske lepote. Smatra se da predstavlja grčku boginju ljubavi i lepote Afroditu, Veneru prema rimskoj mitologiji i izložena je u velikoj sali namenjenoj samo njoj. Pretpostavlja se da je ova statua, koja potiče iz II veka pre nove ere, kopija originalnog dela jednog od najvećih vajara stare Grčke, Praksitela.

Milosku Veneru je pronašao 1820. godine jedan seljak dok je obrađivao zemlju na ostrvu Milos u Kikladima. Zato je nazvana po mestu gde je pronađena, Miloska Venera ili Venera sa Milosa. Kupio ju je francuski ambasador u Konstantinopolju 1821. godine, u vreme kada je Grčka bila pod otomanskom vlašću, a zatim predstavio francuskom kralju Luju XVIII koji ju je donirao muzeju Luvr.

Statua Miloske Venere je isklesana od mermera. Visoka je 203 santimetara, a vijugava figura i moderna draperija daju joj uzvišenost. Ruke nisu pronađene i teško je utvrditi kakav su položaj imale. Nekada se pretpostavljalo da je u njima držala dete, krunu, štit, koplje, jabuku (milos na grčkom jeziku znači jabuka), ogledalo u kome se divila svom odrazu, a u novije vreme - vreteno i konac. Verovatno je prvobitno nosila metalni nakit, narukvice, minđuše i traku na glavi, od kojih su ostale samo rupe fiksacije za njih. Originalno postolje je izgubljeno, ali postoje skice i prepisi natpisa, koji ukazuju da je Milosku Veneru izvajao Aleksandros iz Antiohije.

Pročitano 6644 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 04 Avgust 2016 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Miloska Venera - Venera sa Milosa