Artnit

Utorak, 09 Juni 2015 11:27

Antonio Kanova - Paulina Borgeze kao Venera Istaknut

Italijanski neoklasicistički vajar i slikar Antonio Kanova je svojim mermernim statuama veličao Napoleona Bonapartu i članove njegove porodice. Za mermernu statuu Paulina Borgeze kao Venera ili kako se često naziva Venera pobednica, pozirala mu je mlađa sestra Napoleona Bonaparte i žena Kamila Borgezea, Paulina Borgeze. Ova statua je izvajana između 1805. i 1808. godine bez uobičajene draperije za osobe visokog ranga, što je bilo izuzetak u to vreme, i na taj način je ova istorijska figura pretvorena u antičku boginju u pozi klasičnog spokojstva i plemenite jednostavnosti. Danas se ova statua nalazi u galeriji Borgeze u Rimu.

Statua Paulina Borgeze kao Venera je nadahnuta Ticijanovim Venerama i ležećim figurama na etrurskim sarkofazima. Na njoj je oživljena rimska umetnička tradicija prikazivanja smrtnika u liku bogova na prelepoj formi žene zavaljene na krevetu. Smatra se za vrhovni primer statue u neoklasičnom stilu, a sam Antonio Kanova ju je smatao za najlepšu vilu na svetu.

Statuu Pauline Borgeze naručio je njen suprug Kamilo Borgeze. Antoniju Kanovi je prvi put naloženo da prikaže Paulinu Bonaparte potpuno obučenu kao čednu boginju Dijanu, ali ona je navodno insistirala na boginji Veneri. U to doba su nagi portreti bili neobični za osobe visokog ranga, koje su na portretima obično imale strateški postavljene draperije. Postavlja se pitanje da li je ona stvarno pozirala naga za statuu, jer je iako malo idealizovana samo glava realan portret, dok je nagi torzo neoklasično idealizovan ženski oblik. Na pitanje kako je mogla da pozira vajaru, a da je obučena tako malo, ona je navodno odgovorila da je u ateljeu bila peć, zbog koje joj je bilo toplo.

Statua Paulina Borgeze prikazuje Veneru pobednicu kao poluakt u prirodnoj veličini u veoma prefinjenoj pozi, koja drži u ruci jabuku, posle presude Parisa koji je bio sudija u sporu između boginja Juno (vlasti), Minerve (umetnosti i nauke ) i Venere (ljubavi). Paris je trebao da odluči koja je od njih najlepša. Kolebajući se, prebacivao je jabuku iz ruke u ruku i na kraju je dao Veneri.

Drvena osnova statue Pauline Borgeze je ogrnuta kao odar i sadrži mehanizam za rotiranje, kao i druga dela Antonija Kanove, tako da gledalac može da je posmatra iz svih uglova bez pomeranja.

Prostorija u kojoj je statua Pauline Borgeze izložena u galerije Borgeze, takođe ima sliku sa istom temom na plafonu, koju je oslikao Domeniko de Angelis 1779. godine, inspirisan čuvenim reljefom na fasadi vile Mediči.

Pročitano 7147 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Novembar 2019 12:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Antonio Kanova - Paulina Borgeze kao Venera