Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 03 Juni 2015 11:08

Odisej i sirene - Sirena vaza Istaknut

Antičke grčke slikane vaze sačuvane su u mnogobrojnim varijantama. Jedna od najpoznatijih je vaza Odisej i sirene ili Sirena vaza kako se često naziva, iz perioda 480-470. godine pre nove ere, pronađena u Vulciju u Italiji. Na ovoj vazi je oslikana poznata scena iz Homerove Odiseje, brod Odiseja koji prolazi pored sirena. Sirena slikar je nadimak grčkog umetnika, izveden iz naziva vaze, za koga se pretpostavlja da je ukrašavao vazu. Njegovo pravo ime je nepoznato, kao i datum rođenja i smrti. Nekada je ova vaza bila u kolekciji antikviteta, slika i crteža, koje je prikupio brat Napoleona Bonaparte, Lusijen Bonaparta, a danas se nalazi u Britanskom muzeju u Londonu.

U Homerovoj Odiseji, heroj Odisej je da bi bezbedno preplovio pored kamenitog ostrva sirena na savet čarobnice Kirke začepio uši mornarima sa voskom kako bi mogli neometano da rade. Kako nije mogao odoleti iskušenju da ne čuje magične, zavodljive pesme sirena koje su uvek bile opasne i mamile mornare u smrt, naredio je da ga čvrsto vežu za jarbol, da ne bi brod usmerio ka morskoj čaroliji iz koje im ne bi bilo povratka.

Vaza, poznata po nazivu Odisej i sirene je široki sud, za koji se smatra da je korišćen za posluživanje vina. Na njoj je prikazan brod Odiseja koji prolazi pored sirena, koje su prikazane kao ptice sa ženskom glavom. More je predstavljeno uskim prostorom u prvom planu. Vezani Odisej se napreže, njegovo celo telo je u agoniji, a glava okrenuta dok ushićeno sluša pesmu sirena. Jedna sirena izvodi samoubistvo, jer je Odisej čuo njihovo pevanje, a ipak ostao živ.

Pročitano 8781 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci