Artnit

Subota, 09 Maj 2015 10:50

Đovani Marija Benconi - Devojčica i njen pas Istaknut

Đovani Marija Benconi je jedan od najznačajnih vajara neoklasicizma u Italiji. Na svojim skulpturama je dostigao takav tehnički nivo, da je na svoje izložbe mogao da privuče posetioce iz svih evropskih zemalja. U katalogu Salona Anvers iz 1861. godine, na kome su izložene njegove skulpture naglašeno je da su one remek-dela umetnosti XIX veka. Među onima koji su pobudile interesovanje, i čije su se kopije radile mnogo puta je skulptura Devojčica i njen pas, poznata i pod nazivom Zahvalnost, iz 1855. godine. Ova skulptura se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Skulptura od belog mermera Devojčica i njen pas prikazuje jednu scenu iz svakodnevnog života, devojčicu i njenog psa koji sede na panju. Devojčica sa upletenim pletenicama gleda u svog psa koga je nežno obavila rukama. Oni se igraju i čini se kao da ih spaja ljubav i da ne postoji svet oko njih.

Skulptura Devojčica i njen pas visoka je oko 70 cm, a široka oko 21 cm. Natopljena je kvalitetima mekoće i nežnosti i izgleda veoma životno.

Pročitano 2004 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Đovani Marija Benconi - Devojčica i njen pas