Artnit

Subota, 19 Januar 2013 21:53

Pisar iz Sakare Istaknut

Statua pisara je jedno od najlepših poznatih remek-dela vajarstva starog Egipta. Ova poznata statua, stara oko četiri i po hiljade godina nalazi se u muzeju Luvr u Parizu.

Statua pisara je otkrivena 1850. godine u grobnici u Sakari u Egiptu, i potiče iz vremena četvrte dinastije, 2620-2500. godine pre nove ere. Statua predstavlja čoveka, verovatno pisara. Pisari su bili viđenije ličnosti javnog života u starom Egiptu.

Statua je isklesana od krečnjaka i obojena, što joj daje realistički izgled i živost. Specifična poza pisara i oštro uverljivo tretiranje oblika statue govore o dostojanstvu njegovog položaja. Pisar sedi skrštenih nogu na zemlji, a na krilu drži papirus i spreman je da piše. Podigao je glavu i pažljivo gleda onoga ko će da mu diktira. Pisar ima živahan izgled lica. Oči su modelovane sa bogatim detaljima. Tanke crne linije boje naglašavaju njegove oči. Pisar je skoro nag i obučen samo u beli kilt koji obavija jedan deo njegovog tela. Telo je snažno sa širokim grudima, ali malo mlohavo, što govori o telu čoveka koji je prevalio srednje godine. Ruke, prsti i nokti su delikatno modelovani. Ruke su u položaju za pisanje.

Statua pisara izgleda realistički i ne liči na druge stilizovane statue iz njegovog perioda što ga čini jedinstvenim. Pisar je prikazan dok radi, što je bilo neuobičajeno u egipatskom vajarstvu.

Pročitano 9934 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 08 April 2019 10:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Pisar iz Sakare