Artnit

Četvrtak, 16 April 2015 11:05

Glava ženske statue "idola sa prekrštenim rukama" Istaknut

Kikladska civilizacija je kultura ranog bronzanog doba koja se razvila na Kikladima u Egejskom moru. Poznata je po šematskim ženskim idolima koji su isklesani od belog mermera. Zbog svog savršenstva i izuzetne veličine, Glava ženske statue "idola sa ukrštenim rukama" iz trećeg milenijuma pre nove ere, sa ostrva Keros, koja se danas nalazi u muzeju Luvr u Parizu je jedan od najvažnijih primera ove umetničke forme.

Glava ženske statue "idola sa ukrštenim rukama" je izuzetno velika fragmentarna glava, koja predstavlja jedan od prvih i najlepših primera tipa mermerne grčke skulpture, koja je cvetala na Kikladi u rano bronzano doba. Statua je predstavljala tipičan "kikladski idol", koji je prvobitno bio visok oko 1,5 metara, imao formu nage žene koja stoji na vrhovima prstiju, dok su joj noge spojene, a prekrštene ruke prelaze grudi.

Ravnoteža i jednostavnost kompozicije skulpture glave u obliku lire je upečatljiva. Označene su oči, usta, kao i svi delovi lica, čime je naglašena briljantna belina mermera. Ovo naizgled jednostavno delo je rezultat harmonične kombinacije volumena i glatke površine. Samo su uši, koje su nevidljive sa prednje strane i nos naznačeni u svetlom reljefu. Mnogo senzualnih pravih i krivih linija donose život ovom licu. Skulptura je nalik na pravu geometrijsku skicu, a pojačan osećaj apstrakcije koji nudi takva umetnost stimulisao je maštu mnogih umetnika XX veka, uključujući Brankusija, Modiljanija i Pikasa.

Uprkos mnogim skulpturama "kikladskih idola" koje su pronađene, njihova ikonografija i funkcija ostaju misterija. Povezivane su sa majčinskim figurama, slikama preminulih, zaštitnicama mrtvih, ili slugama u zagrobnom životu. Međutim, one nisu samo korišćene u pogrebnim kontekstima, jer su nalažene i u grobnim i naseljenim mestima.

Pročitano 4425 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Oktobar 2019 11:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Glava ženske statue "idola sa prekrštenim rukama"