Artnit

Ponedeljak, 16 Februar 2015 14:20

Ponte dei Sospiri - Most uzdaha Istaknut

Ponte dei Sospiri, što u prevodu sa italijanskog jezika znači Most uzdaha je jedan od najpoznatijih mostova na svetu. Engleski pesnik Džordž Gordon Bajron mu je dao ime Most uzdaha u XIX veku, po uzdasima zatvorenika koji su, prelazeći most do zatvorskih ćelija u susednoj zgradi, mogli još jednom baciti pogled prema slobodi. Ovaj most se nalazi u Veneciji, blizu Trga Svetog Marka i povezuje Duždevu palatu, preko kanala Rio di Palazzo sa Novim zatvorom (Prigioni Nuove).

Barokni lučni most Ponte dei Sospiri je građen po nalogu mletačkog dužda Marina Grimanija. Most je projektovao i izveo arhitekta i vajar Antonio Contin od 1600. do 1603. godine.

Most Ponte dei Sospiri je izgrađen od istarskog kamena. Njegov dekorativni prolaz je od belog krečnjaka i na njemu su rezbarije i ukrasi. Potpuno je zatvoren i ima kamene rešetke, koje su verovatno stavljene kako bi sakrile osuđenike, kao i dželate od javnosti. Preko njega su sprovođeni osuđenici do zatvorskih ćelija ili mesta pogubljenja. Tim mostom je 1755. godine sproveden u zatvor i čuveni Đakomo Kazanova, koji je 15 meseci kasnije uspeo da pobegne uz pomoć jednog kaluđera.

Legenda kaže da bi sa mosta Ponte dei Sospiri osuđenici bacili poslednji pogled na slobodu i život i uzdahnuli. Međutim, sa mosta se praktično ne vidi ništa, a sprovođeni su uglavnom sitni kriminalci koji obično nisu osuđivani na smrtnu kaznu. Prema lokalnoj legendi, zaljubljeni parovi koji prođu ispod mosta u gondoli u vreme zalaska sunca i poljube se, ostaće večno zaljubljeni.

Most Ponte dei Sospiri ima brojne kopije u svetu koje su njime inspirisane, ili nose njegovo ime. Poznate su njegove kopije, koje se nalaze u engleskim univerzitetskim gradovima Kembridž i Oksford.

Pročitano 3689 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Mart 2019 11:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Ponte dei Sospiri - Most uzdaha