Artnit

Četvrtak, 30 Oktobar 2014 12:50

Nakagin kapsula toranj - Tokio Istaknut

Nakagin kapsula toranj, izgrađen u Ginzi, poslovnom delu Tokija 1972. godine, predstavlja prvi primer kapsularne arhitekture u svetu izgrađene za život u njoj. Istovremeno ova građevina je jedna od retkih ostvarenih primera avangardnog arhitektonskog pokreta metabolizma, koji je nastao u Japanu početkom šezdesetih godina XX veka.

Grupa japanskih arhitekata iz škole arhitekture metabolizam, na čelu sa arhitektom Kišo Kurokavom smatrala je da nove zgrade treba da budu životni prostor koji pojačava povezanost među ljudima, ali i reciklažu koja bi mogla da bude deo održive arhitekture. Osnovna ideja se odnosi na individualnu, pokretnu, prefabrikovanu kapsulu, čije je najpoznatije ostvarenje Nakagin kapsula toranj, koji predstavlja neobičnu futurističku zgradu za život ljudi.

Dizajn zgrade je minimalistički i jednostavan, jer se smatralo se da je njena lepota u materijalu od kojeg je napravljena. Zgradu čine 2 povezana betonska tornja, od 11 i 13 spratova, koji imaju 140 mobilnih montažnih kapsula, pričvršćenih na fiksnu centralnu konstrukciju. Kapsule su oblikovane u vidu soba i predviđene za stalni život jedne osobe. Prostor u kapsuli je ograničen, veličine 4 x 2,5 m, sa velikim kružnim prozorom, ugrađenim krevetom, kupatilom i kuhinjom sa elementima i belom tehnikom.

U početku je Nakagin kapsula toranj bio zamišljen kao hotel, koji bi pružio ekonomski prihvatljiv smeštaj za poslovne ljude koji rade do kasno u centralnom delu Tokija. Planirano je i da se svaka kapsula može zameniti, ukloniti, povezati ili proširiti. Međutim, ova ideja je bila ostvarljiva samo u centralnom delu i na visokim spratovima. Iako je predviđeno da se kapsule menjaju u skladu sa promenama potreba ljudi svakih 25 godina, nijedna kapsula još uvek nije promenjena.

Nakagin kapsula toranj u Tokiju nije priznat kao istorijska građevina od značaja od strane japanskih vlasti. Danas se njegove kapsule koriste kao stalni ili povremeni domovi, za kancelarijske prostore i druge svrhe.

Pročitano 2555 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Nakagin kapsula toranj - Tokio