Artnit

Subota, 25 Oktobar 2014 11:42

Jaroslav Rudiš - Krojcberg Istaknut

Jedinstveni tursko-levičarsko-umetničko-građanski biotop. Još samo pre trinaest godina bio je to kraj Zapadnog Berlina gde niko nije hteo da živi. Jedno od najautentičnijih mesta u Berlinu, u kome se živi uglavnom noću.

Ukoliko izađete sa linije U8 ili U1 na stanicu Kotbuser tor, osetićete se kao da ste se našli u srcu Istanbula. Svuda miriše kebab - koji je ovde bez sumnje najbolji u celom Berlinu. Krojcberg ostaje enklava levičarskih aktivista, umetnika, rokera, slikara, filmadžija, pozorišnih ljudi, koji su sedamdesetih godina okupirali prazne kuće i napravili od njih ilegalni geto. Danas su to uglavnom ispravni i ostareli pankeri koji redovno plaćaju stanarinu.

Upravo su Krojcberg i njegove susedne zapadnoberlinske četvrti, Šeneberg i Nojkeln, prihvatili mnogi strani umetnici kao svoj privremeni dom - Igi Pop, Nik Kejv ili Dejvid Bouvi. Berlin je inspiracija i Toniju Duhačeku iz "Garaže": "Zapadni Berlin - to je za nas osamdesetih godina bilo ostrvo, naš grad iz snova. Grad zatvoren istočnim blokom, ali koji nije bio zatvoren iznutra. Izlog kulture i potrošnje."

Puls Krojcberga je siva Oraninštrase, sa obe strane obrasla bučnim kafanama i barovima - jedan od njih se zove "Birhimel" (Pivsko nebo). Tu pored, noću, svetli ime legendarnog rok kluba "SO 36".

Krojcbergu pripada i veliki park Viktoria.

Njegova najviša tačka je ujedno i najviše berlinsko prirodno uzvišenje - iznosi 66 metara. Ovde se gaji vinova loza i šumi veštački vodopad, mala kopija planinske prirode, čiji uzor su valjda bile Krkonoše.

Iz romana Nebo pod Berlinom

Pročitano 3793 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Jaroslav Rudiš - Krojcberg