Artnit

Sreda, 13 Avgust 2014 11:36

Miloš Crnjanski - Sijena Istaknut

Petar Končalovski - Sijena Petar Končalovski - Sijena

Sijena, kao i drugi stari i čuveni toskanski gradovi, dočekuje malom stanicom talijanske palanke, a nad njom se, u prozorima leprša rublje koje se suši.

Sva je brdovita, strma, uzana i zagušljiva i lepi san putnika o njoj, raspline se pri ulazu u varoš, u zakrčenim ulicama, punim odrpanaca, pred dućanima i podrumima, iz kojih se ori strašna dreka. Vlažne kuće, krčme, svet kao i drugde.

Tek kada se kola uspnu na brdo, stiže se u čistiji kraj, u kome se stari grad čini mirna i prijatna varoš, sa španskom tvrđavom, koju je doba talijanskog romantizma pretvorilo u lepo šetalište, što otvara bezmeran vidik, u toskanske brežuljke. I najstariji putopisi spominju izvanredan, zdrav vazduh grada, ljubaznost i lakomislenost, lak moral stranih i razbludnih Sijenjanki i lepo sijensko narečje. Varoš se ni posle tolikih stoleća nije sasvim izmenila i kad se provede nekoliko večeri kraj starih, čuvenih studenaca, sagleda se jasno, u visini, njen oštri, srednjovekovni lik.

Italije, one iz putopisa, i nema. I najzabačenije selo ima električno osvetljenje, apoteku i lokalni žurnal. Hoteli sa širokim posteljama za dvoje i čuveni talijanski kuvari su prošlost, mesto njih su sad čuveni dvorovi pretvoreni u hotele, u kojima se celu noć igra fokstrot. Lepa putovanja ispod limunova, veseli popovi, advokati i žene sa dugim minđušama prođoše, automobil i prosjaci čekaju strance, sve varoši mirišu na benzin i fabrike. Još je svaka ulica: ulica Kavura, a svaki trg: pjaca Garibaldijeva. Rik magaraca ori se po ceo dan, u strahovitoj žegi i prašini, a budi rano, u zoru, i u varošima Lava, i u varošima Orla, i u varošima Ljiljana.

Iz knjige Ljubav u Toskani

Pročitano 4278 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Oktobar 2019 10:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Miloš Crnjanski - Sijena