Artnit

Četvrtak, 01 Maj 2014 15:34

Usta istine - Rim Istaknut

Bocca della Verità, ili na srpskom jeziku Usta istine, je mermerni reljef sa čovekolikim licem, iz IV veka pre nove ere. Uzidan je u zid portika rimske crkve Santa Marija in Kosmedin 1632. godine. Postao je veoma poznat kao jedno od rimskih čuda - koje može proreći sudbinu i otkriti laž.

Usta istine predstavljaju masivan disk na kojem je isklesano lice bradatog čoveka koje oivičava kosa, sa rupama na mestima gde su usta, oči i nos. Ovaj okrugli disk je prečnika 1,75 metara, težak 1300 kilograma. Nije poznato kako su nastala, a tokom istorije je ovaj lik pripisivan raznim paganskim bogovima: Jupiteru, Okeanu, Oraklu ili Faunu. Nejasna je i funkcija ovog reljefa. Tako neki smatraju da je bio deo fontane, dok drugi ističu da je bio poklopac impluviuma ili kanalizacionog šahta.

Od 1485. godine Usta istine se stalno pominju kao jedna od rimskih znamenitosti i često reprodukuju u različitim formama. Zbog slave ovog reljefa Papa Urban VIII za vreme restauracije crkve Santa Marija in Kosmedin je 1631. godine naredio da se reljef koji je bio izvan crkve, ugradi u trem.

Uz Usta istine je vezana legenda da će se zatvoriti i odgristi ruku svakom ko laže. Prema predanju, na taj način su Rimljanke ispitivale vernost muževa. U srednjem veku se verovalo da je Usta istine napravio čarobnjak Vergilije, da bi ih koristili supružnici koji sumnjaju u vernost svog bračnog druga.

Slava reljefa Usta istine je porasla u celom svetu nakon američkog filma iz 1953. godine Praznik u Rimu, u kojem ih glumci, Gregori Pek i Odri Hepbern koriste. Usta istine i danas posećuje veliki broj turista iz celog sveta.

Pročitano 6825 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 11 Avgust 2019 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Usta istine - Rim