Artnit

Petak, 28 Februar 2014 19:23

Statua Hrista Spasitelja - Rio de Ženeiro Istaknut

Statua pod imenom Hrist Spasitelj ili Hrist Oslobodilac se svojom veličinom, lepotom i položajem svrstava među moderna svetska čuda. Nalazi se na planini Korkovadu pored Ria de Ženeira, u Brazilu. Visina na kojoj se nalazi omogućava da se statua vidi iz svakog dela Ria de Ženeira. Kao moćan simbol hrišćanstva statua je postala simbol grada i većine brazilskih stanovnika.

Ideja o gradnji religiozne statue se prvi put pojavila 1859. godine, kada je katolički sveštenik Don Pedro Bos zatražio finansijsku pomoć princeze Izabele od Portugala za njeno ostvarenje. Ova ideja je opet uzeta u razmatranje 1920. godine, kada se približavala stogodišnjica nezavisnosti Brazila na predlog Nadbiskupije Ria de Ženeira, koja je organizovala i "nedelju spomenika" za prikupljanje priloga vernika širom Brazila.

Kamen temeljac za izgradnju statue Hrista Spasitelja je postavljen 1922. godine. Projekat je uradio lokalni inženjer Eitor da Silva Košta, statuu je izvajao poljsko-francuski vajar Pol Landovski u art deko stilu, a završetku radova pomogao je i autor konačnog dizajna statue italijanski umetnik Karlos Osvald. Statua je izgrađena od ojačanog betona, koji je prekriven mekim kamenom koji se lako obrađuje i otporan je na ekstremne vremenske uslove. Svečano je otkrivena 12. oktobra 1931. godine.

Statua prikazuje Isusa Hrista raširenih ruku i okrenutog ka gradu. Figurativno, ona prikazuje Hrista kako grli Rio de Ženeiro. Visoka je preko 30 metara i nalazi se na postolju koje je visoko 6 metara i ima težinu od 700 tona.

Statua Hrista Spasitelja je jedan od najpoznatijih spomenika na svetu. 2007. godine je proglašena za jedno od novih sedam svetskih čuda.

Pročitano 6064 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 24 Juli 2019 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Statua Hrista Spasitelja - Rio de Ženeiro