Artnit

Četvrtak, 15 Novembar 2012 22:57

Stounhendž - Solsberi Istaknut

Stounhendž je megalitni spomenik, čije je bukvalno značenje "viseće kamenje". Nalazi se u engleskom okrugu Viltšir, oko 13 kilometara severozapadno od Solsberija. Ova britanska nacionalna ikona, simbolizuje mističnost, moć i istrajnost.

Stounhendž se sastoji od parova uspravnih kamenih blokova na koje je po jedan blok postavljen vodoravno i poređanih u krug oko središta obeleženog kamenom. Unutrašnji krug Stounhendža je napravljen od takozvanog "plavog kamenja" donetog sa planina u Velsu, koje su udaljene više od 300 kilometara. Svaki kamen je težio oko 4 tone, a bilo ih je osamdesetak u krugu. Spoljašnji krug je napravljen od kamenja koje je doneto sa planina udaljenih oko 30 kilometara. Ovo kamenje je težilo preko 50 tona.

Na pitanja ko je podigao Stounhendž i koja je bila njegova osnovna svrha ni do danas ne postoje sigurni odgovori. Stounhendž je počeo da se gradi pre otprilike 4000 godina, a gradnja je završena pre oko 3500 godina. Prema legendi, Stounhendž je sagrađen od kamenja iz Afrike, koje su doneli džinovi, a koje je u krugove postavio čarobnjak Merlin, svojom magijom. Smatra se da su neolitski narodi britanskih ostrva započeli gradnju Stounhendža. Najverovatnije je da je to bio hram podignut kao znak obožavanja nekog od antičkih bogova. Postoje i druge verzije značenja ovog spomenika - na primer da je to bila opservatorija ili sveto mesto religioznih rituala i ceremonija.

Stounhendž je danas turistička atrakcija Velike Britanije, veliki izazov za mnoge istoričare i arheologe. Dodat je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine 1986. godine.

Pročitano 2538 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 25 Novembar 2018 12:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Stounhendž - Solsberi