Artnit

Nedelja, 27 Oktobar 2013 17:59

Benoa Lafortin - Arhitektura Barselone Istaknut

Arhitektura Barselone stalno pokušava da pomiri tradiciju i napredak. Na kraju XIX veka, Univerzalna izložba (1888) se pojavila kao kruna ove težnje sadržane u prilagođavanju tradicije promenama koje se događaju u Kataloniji više od jednog veka: "Arhitekte, željne da prikažu novu nacionalnu stvarnost preuzeli su odgovornost da je predstave kroz progresivne ideje. To je bio početak kulturnog preporoda moderne Katalonije" (Camps, 1985:1986).

Nešto kasnije, za vreme druge Univerzalne izložbe u Barseloni 1929, nacionalna borba je na svoj način galvanizirala kreativnost katalonskih umetnika. Prema T. Kempsu, "velika Univerzalna izložba iz 1929, zasniva jedan od najznačajnijih arhitektonskih izraza" ovog nacionalističkog pokreta, koji uključuje tradiciju u moderne oblike. Prihvaćena kao produkt kulturne aktivnosti koja je autentično katalonska, arhitektura još uvek sobom nosi, vezujući se i za zvaničnu politiku, narodne i nacionalističke zahteve.

Posle Drugog svetskog rata potrebe gradskog života su ponovo istakle neophodnost kompromisa između tradicije i modernizacije. Barselona još uvek pokušava da razreši ovaj izazov.

Danas, kao grad od milion i po stanovnika, Barselona je i dalje prethodnica svih modela planiranja koji su se smenjivali tokom ovog veka. Pogledi su uprti prema glavnom gradu Katalonije ne bi li se tu našla inspiracija i smelost. Barselona je jedan od prvih velikih gradova koji je stvorio autentičnu politiku javnog prostora.

Iz časopisa Javna i kulturna politika

Pročitano 2241 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 27 Februar 2020 11:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Benoa Lafortin - Arhitektura Barselone