Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 24 Oktobar 2013 19:15

Muzej Van Gog - Amsterdam Istaknut

Muzej Van Gog, osnovan 1973. godine nalazi se na Muzejskom trgu u Amsterdamu, između Rijksmuseuma i muzeja Stedelijk. U njemu je prikazana najbrojnija kolekcija dela Vinsenta van Goga na svetu. Ovaj muzej je jedan od najposećenijih muzeja u Amsterdamu, ali i u svetu.

Nakon smrti Vinsenta van Goga 1890. godine, u trideset sedmoj godini života ostaje bogato nasleđe njegovih dela, oko 900 slika i oko 1100 crteža. Neka dela su poklonjena, neka prodata, a preostala dela nasleđuje njegov mlađi brat Teo, trgovac umetničkim delima koji umire šest meseci kasnije, ostavljajući dela u nasledstvo svojoj udovici Johani van Gog Borner. Ona prodaje slike, organizuje izložbe Van Goga i održava kolekciju dela koju kasnije nasleđuje njen sin Vinsent Vilem van Gog. 1925. godine Vinsent Vilem van Gog pozamljuje kolekciju dela muzeju Stedelijk u Amsterdamu, gde je bila izložena mnogo godina dok nije 1973. godine prebačena u muzej Van Gog.

Muzej Van Gog čine dve zgrade. Originalna konstrukcija je delo holandskog arhitekte i dizajnera nameštaja, Herita Ritvelda 1963. godine. Godinu dana kasnije on umire, a muzej je za posetioce otvoren tek 1973. godine. 1998. i 1999. godine muzej je obnovljen po projektu holandskog arhitekte Martiena van Gora. Drugu zgradu, krilo za izložbe u obliku elipse 1999. godine uradio je japanski arhiktekta Kišo Kurosava. Obe zgrade su povezane podzemnim hodnikom.

U prvoj zgradi muzeja su stalne postavke. Na prvom spratu je izloženo preko 200 slika i oko 550 crteža Van Goga koje su prikazane hronološkim redom, što omogućava da se prate promene u njegovom stvaralaštvu. Dela su organizovana u 5 faza: periodi u Holandiji, Parizu, Arlu, Sen Remiju i Over sir Oazu. Među najznačajnim izloženim delima su slike poput Ljudi koji jedu krompir, Spavaća soba, Irisi, Cvetanje bagremovog drveta i jedna verzija Suncokreta. Na drugom spratu je prikazan materijal o procesu restauracije Van Gogovih slika i skica. Na trećem spratu su prikazana dela drugih umetnika koji su bili u bliskoj vezi sa Van Gogom. Tu su dela Van Gogovih savremenika i prijatelja, kao što su dela francuskih impresionista Kloda Monea, Eduara Manea i postimpresionista Pola Gogena, Odilona Redona, Anrija de Tuluz Lotreka i Žorža Sera, ali i nekoliko slika Pabla Pikasa. Nalaze se i skulpture francuskih vajara Ogista Rodena i Žila Dalua. Prikazana je brojna dokumentarna građa među kojom i oko 1000 pisama Van Goga bratu Teu i svojim prijateljima umetnicima.

U odvojenoj zgradi se organizuju gostujuće izložbe. Novo krilo muzeja se koristi za privremene izložbe, najčešće dela iz XIX veka.

Pročitano 3555 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 11 Decembar 2013 18:07
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci