Artnit

Utorak, 22 Oktobar 2013 17:10

Čarobna fontana - Barselona Istaknut

Čarobna fontana, ili Font Montjuic, kako joj je zvanični naziv na katalonskom jeziku, je jedan od najprepoznatljivijih simbola Barselone. Nalazi se na brdu Monžik, između Trga Espanja i Nacionalnog muzeja Katalonije, pored glavnog sajmišta Barselone. Naziv "čarobna" je dobila po jedinstvenom spektaklu vode, svetla i muzike koji se na njoj održava.

Čarobna fontana je izgrađena za potrebe međunarodne izložbe u Barseloni (Exposicio Universal) 1929. godine. Da bi svetu pokazali nešto o čemu će se pričati, organizatori su prihvatili ambiciozan projekat mladog arhitekte Karlosa Buigasa i to manje od godinu dana pre početka izložbe. Projekat Buigasa je najavio otkriće nove umetnosti, gde se svetlo ne koristi samo za osvetljavanje, već i za dizajniranje. Mnogi su bili veoma skeptični oko mogućnosti pravovremenog završetka, ali za manje od godinu dana rada 3000 radnika fontana je izgrađena na vreme. Fontana je počela sa radom 19. maja 1929. godine u sklopu Nacionalne palate, dan pre otvaranja izložbe.

U toku španskog građanskog rata Čarobna fontana je dosta oštećena, i nije radila do 1955. godine, kada je Karlos Buigas izvršio nadgledanje oštećenih delova i napravio studiju o njenoj popravci. 1980. godine uvedena je i muzika u celokupnu predstavu, sa pojačanim osvetljenjem. Čarobna fontana je potpuno obnovljena pre početka Olimpijskih igara 1992. godine.

Čarobna fontana se sastoji od niza fontana. Glavna fontana je prečnika 35 m, a sa leve i desne strane ima mnoštvo srednjih i manjih fontana. Čarobna fontana objedinjuje lepotu boja, svetla, kretanja i muzike. Svaka sesija traje 30 minuta. Tokom različitih muzičkih koreografija menjaju se boje, čime se stvara neverovatna atmosfera. Najfascinantnija je noću kada se uz muziku menjaju ne samo mlazevi vode, već i boje.

Danas je Čarobna fontana jedna od najpoznatijih znamenitosti Barselone, i mesto koje poseti preko 2,5 miliona ljudi godišnje.

Pročitano 6299 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 03 Januar 2019 12:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Čarobna fontana - Barselona