Artnit

Petak, 14 Juni 2013 20:26

Miloš Obilić - simbol junaštva i viteške časti Istaknut

Aleksandar Dobrić - Miloš Obilić Aleksandar Dobrić - Miloš Obilić

Sve junake iz kosovskog ciklusa narodnih epskih pesama nadvisuje gorostasna figura Miloša Obilića. Svojom ljubavlju prema slobodi, svojom viteškom čašću i junaštvom, on predstavlja tipičan herojski lik. Pesma i predanje su ga uzdigli i ovekovečili u hrabrosti i žrtvovanju za plemenite ciljeve.

U narodnim epskim pesmama i legendama, Miloš Obilić se prikazuje kao heroj natprirodnog rođenja i snage. Prema legendi njegova majka je bila vila ili je njegov otac bio zmaj, a on je dobio svoju snagu od kobiljeg mleka, od čega i potiče njegovo prezime Kobilić ili Kobilović. Imao je izuzetnog konja po imenu Ždral.

Miloša Obilića krase najdivnije i najuzvišenije osobine: hrabrost, otmena skromnost, častoljublje i spremnost za žrtvovanje za dobro naroda. On je beskompromisan, odlučan i svestan da se smrt smrću pobeđuje.

Uoči samog Kosovskog boja, na večeri kod kneza Lazara, Miloš Obilić je bio oklevetan kako će izdati Srbe i, iz srpskog tabora, prebeći u tursku vojsku. Miloš teško prima ovu kletvu, i kako kažu pesma i legenda, ustaje u odbranu ne samo svoje časti, već i časti srpskog naroda. On podiže pehar vina i kaže: "Čestiti kneže Lazar, i ti Vuče Brankoviću, i ti Ivane Kosančiću, i ti Milane Toplica, i vi braćo Musići, i ti Juže Bogdane, i vi braćo Jugovići, i vi svi ostale srpske vojvode koje ste s'nama i međ nama. Zavjetujem se pred ovom svetom slikom Isusa Hrista, pred ovim hljebom i vinom da ću sutra na Kosovu ubiti Murata, i kakvi budemo sutra na Kosovu bićemo takvi dovjeka." I posle ovog govora on napušta večeru.

Kada je Kosovska bitka počela, Miloš Obilić je bio na čelu vojske, nosio je koplje i na svom konju Ždralu, jahao ka Turskom taboru. Po predanju Miloš je kada je došao do turskog tabora okrenuo koplje naopako, što je u to vreme značilo predaju. Kada su ga turski vojnici razoružali, naređeno mu je da priđe i da se pokloni sultanu. Krenuo je da se sagne i pokloni, ali na pola puta je izvukao sakriveni nož ispod oklopa i rasporio turskog sultana Murata. Svojim junaštvom i časnom smrću se oslobađa kletve o izdaji i ispunjava svoju zakletvu.

Narodni pevač nije hteo da Milošu Obiliću podari gospodsko poreklo. Miloš je seljak kome se feudalna gospoda podsmeva zbog niskog roda. Zato je u njegovoj mržnji prema Vuku Brankoviću izražena i mržnja seljaka prema feudalnoj gospodi, zbog čije je sebičnosti i propala srpska država. Na taj način Milošev lik je dobio osobine pravog narodnog borca i postao sinonim herojstva.

Miloš Obilić je živeo u svesti srpskog naroda. Međutim, on je tek nakon Gorskog Vijenca postao simbol junaštva. Petar Petrović Njegoš je objedinio u njegovom liku sve ono što su o njemu znale legenda i narodna pesma, i stavio ga u samo središte Kosovskog boja.

Pročitano 50846 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 01 Maj 2019 11:12

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Miloš Obilić - simbol junaštva i viteške časti