Artnit

Četvrtak, 13 Juni 2013 20:55

Gospođa Paris Istaknut

Gi de Mopasan, svoje pripovetke naziva i novelama i pričama (contes). On nije tvorac ovog žanra, ali ga je oživeo, obnovio, usavršio. Svaka njegova novela je nova sudbina, izraz ženske prirode i puna kolorita. Novela Gospođa Paris prikazuje naizgled beznačajan detalj, "isečak iz života" u kojem nezadovoljna žena nalazi na tren ljubav u kratkoj pustolovini.

Novela Gospođa Paris je karakteristična za Mopasanov način pripovedanja po svojoj trodelnoj strukturi: uvod, jezgro priče (od dva stava), zaključak. Pripovedanje je u prvom licu.

Uvodom je stvoren okvir za priču. Dočaran je ambijent južnog gradića sa tvrđavom, na obali Mediterana, nedaleko od Nice, odakle se vide beli venci Alpa. Gradić Antibi ima dugu istoriju, još od antičkih vremena, nekoliko vekova pre nove ere. Njegova starost kao da nagoveštava da će i priča ličiti, makar malo na neku drevnu, legendu. Gradić, liči na neki grad iz Odiseje i podseća na junačka vremena. Žena, koja je išla ne gledajući nikoga, i njeno ime čudno se vezivalo sa mitom o ljubavi i ženom zbog koje se vodio desetogodišnji rat. U uvodu je predstavljen i narator od kojega će pisac čuti zanimljivu priču. Narator je podstaknut na priču od pojave njene glavne junakinje: "Čuh bat koraka, te okrenuh glavu. Jedna visoka crnomanjasta žena išla je putem što vodi pored samog mora... " To je gospođa Paris, čija je priča poznata svima osim piscu.

Tema novele je ljubav, ljubav koje nema u braku, a do koje se dolazi pustolovinom, brakolomstvom, preljubom. Glavna junakinja priče je žena koja se udala bez volje za gospodina Parisa. Zapušten, krivonog, trbušast činovnik gospodin Paris svojim izgledom je suprotan antičkom lepotanu, on je anti-Paris. Svojim srcem je suprotan i Menelaju, jer nije sposoban da se bori za ljubav i vlast nad lepom snažnom ženom. Posednik je lepote kojoj nije dorastao, i zbog toga otmičar neće imati težak put do nje. Komandant bataljona, mlad oficir, proslavljen u ratu, sa odličjem na prsima, u svemu je suprotan gospodinu Parisu.

U čudesnom mediteranskom podneblju, gde se sudaraju čista priroda i otvrdle tvorevine civilizacije, sreću se hrabri, doterani oficir i mlada, lepa nezadovoljna žena. On je slobodan, a ona supruga zapuštenog činovnika. Sve ih navodi na zabranjenu ljubav: strasti koje u sebi nose i uzbudljiva lepota prirode koja ih okružuje. Nežnost se naglo preobražava u žudnju, a žudnja, prvom prilikom, u strast. Da bi sprečio iznenadni povratak gospodina Parisa, koji nehotično ruši plan ljubavnika da provedu noć zajedno, odlučni major proglašava opsadno stanje i zatvara grad. I to vanredno stanje u gradu, u tvrđavi, se poklapa sa vanrednim stanjem zaljubljenih. Ljubav i strast vri opsadom jednog prozaičnog braka. Ne sluteći šta se zapravo događa, ljudi su bili van sebe u Antibima. Rojile su se razne priče o zaverama, o prepadima, o ratu. Kada je major proveo svoju ljubavnu noć sa gospođom Paris, u gradu se sve stišalo. On je, međutim, bio strogo kažnjen, a njegov bataljon upućen u neko zabačeno mesto.

Priča je jednostavna i traje samo toliko dok se ne vrati iz svoje uobičajene šetnje, starom stazom ka rtu, na kojoj je sretala utegnutog majora, sada već malo debela, premda još veoma lepa, gospođa Paris, tužno sama, ozbiljna i zamišljena, utonula u snove. Narator zaokružava svoju priču, a zatim pisac na osoben način vezuje kraj sa početkom. Sledi zaključak: "Ovo je doista jedan moderni, nastrani, a ipak herojski ljubavni podvig. Neki Homer koji bi hteo da opeva ovu Jelenu, i pustolovinu njenog Menelaja, morao bi imati dušu Pol de Koka. A ipak junak ove napuštene žene hrabar je, smeo, lep i jak kao Ahil, a lukaviji od Ulisa!"

Gi de Mopasan ne idealizuje svoje junake. I gospođu Paris i majora karakteriše odsustvo intelektualnog života koje nadoknađuju strašću, životom čula. Ali, to je ono što gori i brzo izgori, a posle se životari. Budućnost se ukazuje kao ništavilo ili kao praznina. Novela je protkana pesimizmom, beznađem, prigušenim očajanjem.

Pročitano 5352 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Juni 2013 22:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Gospođa Paris