Artnit

Nedelja, 25 Decembar 2022 11:21

Arhimandrit Kiprijan Kern - U ovo vreme postaje sve jače osećanje duhovne, kulturne i intelektualne usamljenosti Istaknut

Sergej Solomko - Nova Rusija - sejte razumno, dobro, večno... Sergej Solomko - Nova Rusija - sejte razumno, dobro, večno...

Sergijevo Podvorje

5. 12. 44.

Dragi Ivane Aleksejeviču,

Od Borisa Konstantinoviča ponešto saznajem o Vama i Vašim pismima i stalno žalim što niste ovde. Pišem Vam ne da bih Vam nešto posebno napisao, već samo da bih Vam, po ko zna koji put, pokazao svoju duboku i davnašnju ljubav i poštovanje prema Vama. Dali ste mi jednom to pravo i, koristeći se Vašim dobrim odnosom, dozvoljavam sebi da Vam još jednom izjavim svoju ljubav.

Iz toga proističe sasvim razumljivo osećanje žalosti i bola što niste ovde. Tako nam nedostajete! Tako bismo želeli da i vi budete zajedno sa nama. U ovo vreme postaje sve jače osećanje duhovne, kulturne i intelektualne usamljenosti. Sedamdesetih godina B. N. Čičerin je pisao da će obrazovan čovek u Rusiji uskoro biti retkost. Dakle, ostaje nam samo da govorimo i osećamo! Oko nas je takav plićak i praznina. Interesovanja su postala isključivo telesna ili čak zoološka.

Jedna polovina zemlje uništava drugu i sveti joj se za ono što sama radi. A zemljaci se bestidno klanjaju onome što su još juče poricali. Opštenje sa ljudima postaje sve teže. Razgovaramo samo sa vrlo malom grupom istomišljenika.

Eto zašto maštamo o Vašem povratku u Pariz i o mogućnosti da porazgovaramo sa Vama. Jer, i sami ste izvoleli da izrazite želju da ozbiljno porazgovaramo o raznim pitanjima.

B. K. je čitao dve Vaše priče koje ste nedavno poslali. Jedna od njih - "Maestral" - sasvim nas je potresla. Koliko mnogo talenta vam je Bog podario! Kakav ste vi Božiji izabranik! I kako je to kod Vas verno, životno i celovito!

Još jednom Vam hvala za Vašu "Baladu".

Neka Vas Gospod čuva u dobrom zdravlju. Nadam se da ću Vas uskoro videti u našoj Krimskoj ulici, na našem svetom obronku, zajedno sa Zajcevima. Utešićemo se turskom kafom i još nečim što Bog pošalje, a nadasve razgovorom "od usta do usta", od srca srcu. Imamo o čemu da porazgovaramo.

Ne zaboravite da sa poštovanjem pozdravite Veru Nikolajevnu.

Sa ljubavlju Vaš poštovalac i bogomolitelj,

Otac Kiprijan

Pismo Kiprijana Kerna Ivanu Aleksejeviču Bunjinu (knjiga Vode mnoge)

Pročitano 1695 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Arhimandrit Kiprijan Kern - U ovo vreme postaje sve jače osećanje duhovne, kulturne i intelektualne usamljenosti