Odštampajte ovu stranicu
Subota, 05 Februar 2022 11:40

Lav Nikolajevič Tolstoj - Šta će biti kad mene ne bude? Istaknut

Dizajn korica knjige Smrt Ivana Iljiča Dizajn korica knjige Smrt Ivana Iljiča

I najednom on sve to vide u drugoj svetlosti. "Slepo crevo! Bubreg", reče on sebi. "Nije u pitanju slepo crevo, nije u pitanju bubreg, već je u pitanju život i... smrt. Da, bio je život i evo odlazi, odlazi, a ja ga ne mogu zadržati. Da. Zašto obmanjivati sebe? Zar nije jasno svima, osim meni, da umirem i pitanje je samo broja nedelja, dana - odmah, možda. Bila je svetlost, a sad je mrak. Ja sam bio ovde, a sad ću biti tamo! Kuda?" Obuze ga jeza, prestade disati. Čuo je samo udarce srca.

"Šta će biti kad mene ne bude? Ništa neće biti. A gde ću ja biti kad me ne bude bilo? Je li to smrt? Ne, ja ne želim". On skoči, htede da pripali sveću, poče pipati drhtavim rukama, obori sveću sa čirakom na pod i opet se svali natrag, na jastuk. "Zašto? Sve mi je jedno", govorio je sebi gledajući otvorenim očima u mrak.

"Smrt. Da, smrt. I od njih niko to ne zna, i ne želi da zna, i nije im žao. Oni sviraju. (Čuo je daleke, kroz vrata, odjeke glasova i riturnela.) Njima je svejedno, a i oni će umreti. Glupaci. Ja ću ranije, a oni će kasnije; i njih će isto snaći. A oni se raduju. Životinje!" Jed ga je gušio. I bi mu teško, nepodnošljivo teško. Ne može biti da su svi uvek bili osuđeni na ovaj užasan strah. On se podiže.

Iz pripovetke Smrt Ivana Iljiča

Pročitano 2292 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci