Artnit

Utorak, 25 Januar 2022 11:53

Onore de Balzak - Nemojte biti suviše povjerljivi, ni banalni, niti pretjerano uslužni Istaknut

Dizajn korica knjige Ljiljan u dolu Dizajn korica knjige Ljiljan u dolu

Ne znam da li su ljudi na nas više kivni kad im se nada izjalovi no što su nam zahvalni kad im učinimo dobrotu. Naročito, prijatelju moj, pošto ove sitnice spadaju u moj djelokrug, to mogu da se zadržim malo duže na onome što mislim da znam, naročito nemojte biti suviše povjerljivi, ni banalni, niti pretjerano uslužni, jer to su tri opasnosti.

Pretjerana povjerljivost smanjuje poštovanje, banalnost vam donosi prezir, pretjerana uslužnost vas čini zgodnim za iskorišćavanje. Prije svega, drago dijete, nećete imati više od dva do tri prijatelja u svome životu; vaše povjerenje pripada njima; davati ga mnogima, znači učiniti nevjeru prema njima. Ako se s nekim ljudima sprijateljite prisnije no s drugima, budite ćutljivi o sebi, budite oprezni kao da ćete ih jednoga dana imati za takmace, za protivnike ili za neprijatelje; prilike u životu to sobom donose. Imajte uvijek držanje ni hladno, ni toplo; potrudite se da nađete srednju liniju na kojoj čovjek može ostati a da ništa ne poremeti. Da, budite ubijeđeni da je plemenit čovjek podjednako daleko od podle uslužnosti Filentove kao i od stroge vrline Alcestove.

Filent i Alcest, ličnosti u Molijerovu "Čovjekomrscu": Alcest je čovjekomrzac, neće da oprosti društvu nijedan porok, dok, međutim, Filent prima svijet onakav kakav je, sa svim manama.

Iz romana Ljiljan u dolu

Pročitano 1776 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Onore de Balzak - Nemojte biti suviše povjerljivi, ni banalni, niti pretjerano uslužni