Artnit

Subota, 06 Februar 2021 11:47

Češirska mačka Istaknut

Džon Tenijel - Češirska mačka Džon Tenijel - Češirska mačka

Češirska mačka je jedan od popularnijih likova iz romana Alisa u zemlji čuda Luisa Kerola, objavljenog 1865. godine. Ovaj čudan, mistikom obavijen i spoznajom obilat lik koji ima sposobnost nevidljivosti i iznenadnog pojavljivanja, čuven je po svom širokom osmehu iz koga se može zaključiti da dobro zna odgovore na sva svoja čudna pitanja ili da se pomirio sa činjenicom da odgovora nema. On je očigledni simbol intelektualnog odvajanja, a sa fiksiranim osmehom nalik je na zabavljenog posmatrača.

U Alisi u zemlji čuda Češirska mačka je velika mačka sa karakterističnim širokim osmehom koja je član domaćinstva vojvotkinje. Njena uloga je da svojim filozofskim pitanjima i tendencijom da iščezava i pojavljuje se deo po deo još više zbuni Alisu. Istovremeno ona je duh vodilja za Alisu, jer joj "na svoj način" objašnjava red i manire u zemlji čuda, usmerava je prema kući Martovskog zeca i ludoj čajanki, što je na kraju vodi do krajnjeg odredišta, vrta. Kada se pojavi pred Alisom, uverava je da su svi u zemlji čuda ludi i da nije mnogo važno kojim putem ide ako joj je svejedno kuda ide. Sposobnost mačke da polako iščezava uznemirava Alisu, koja se u jednom trenutku nađe u prisustvu ikoničnog mačjeg cerakanja koje je često poslednje od njenih obeležja koja nestaju.

Luis Kerol je u svojim memoarima napisao da je video češirsku mačku sa gigantskim osmehom u engleskom selu Brimstejdž uklesanom u zid. Priča o češirskoj mački je prava narodna priča koja je bila veoma popularna u viktorijanskom dobu. Najpoznatija verzija priče o češirskoj mački potiče iz malog okruga Češir, poznatog po proizvodnji kvalitetnih sireva koji su bili okrugli s velikim rupama, poput mačjeg lica koje izgleda kao da se ceri. U doba Luisa Kerola je postojala i izreka "ceriti se kao češirska mačka" čije poreklo ostaje misteriozno. Veruje se i da je mačku inspirisala engleska kratkodlaka mačka, poznata po jedinstvenim "nasmešenim" izrazima lica.

Pročitano 3202 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Češirska mačka