Artnit

Nedelja, 14 Juli 2019 10:37

Čavka i paun Istaknut

Milo Vinter - Ilustracija basne Čavka i paun Milo Vinter - Ilustracija basne Čavka i paun

Basnu Čavka i paun je napisao antički grčki pisac Ezop, a Dositej Obradović ju je preveo i napisao naravoučenije. Ova basna govori o čavki koja nije mnogo razmišljala o sebi i verovala je da je lepi kostim od paunovih pera može učiniti boljom. Svojim ponašanjem uvredila je paunove i svoje prijatelje čavke. Basna ukazuje kako se ne valja kititi tuđim jer će to biti brzo razotkriveno, a onom ko se kiti tuđim niko neće posle verovati.

Čavka je ušla u dvorište gde su paunovi šetali i pronašla lepa paunova perja na zemlji. Ona je pomislila da će izgledati veoma lepo ako veže perje na svoje telo. Tako je sve perje vezala za rep i šepurila se pred paunovima. Kada im se približila, paunovi su uskoro otkrili varanje i koračajući prema njoj, kljucali su i otkidali joj pozajmljeno perje. Čavka se vratila drugim čavkama, koje su posmatrale njeno glupo ponašanje iz daljine i smejale joj se. One su bile veoma ljute na nju i rekle su joj: "Nije samo lepo perje ono što čini ptice lepim."

Dositej Obradović kazuje da pošto je čavka želela da se napravi važna pokupila je perje koje je opalo paunu i njime se nakitila. Zatim se, prezirući društvo drugih čavki, umešala u lepo jato paunova koji su joj počupali perje i oterali je. Kada se vratila u svoje jato jedna čavka je rekla: "Da si bila zadovoljna svojim mestom i da si htela da nosiš ono što ti je priroda dala, ne bi doživela ni onu uvredu od pauna, niti bi sada bila nesrećna što si odbačena."

Pročitano 7889 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Čavka i paun