Artnit

Sreda, 17 April 2019 10:38

Viktor Igo spasava katedralu Notr Dam u Parizu Istaknut

Dizajn korica knjige Notr Dam u Parizu Dizajn korica knjige Notr Dam u Parizu

Tokom Francuske revolucije katedrala Notr Dam, poznata po imenu Bogorodičina crkva je bila potpuno oskrnavljena, a veći deo religijskih dragocenosti oštećen ili uništen. U julu 1801. godine vraćena je Katoličkoj crkvi u užasnom stanju. Svojim romanom Notre-Dame de Paris, što u prevodu na srpski jezik znači Notr Dam u Parizu, a često se prevodi kao Bogorodičina crkva u Parizu ili Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu, objavljenom 1832. godine, Viktor Igo je uspeo da probudi svest ljudi i time utiče na kasniju obnovu katedrale.

Viktora Igoa za pisanje romana Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu motivisala je fasciniranost katedralom Notr Dam i natpisa na njoj: ANAGKN, što znači sudbina. Ove reči su izbrisane skoro od strane sveštenika, arhitekte, naroda, vremena.

Radnja romana Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu se odvija u Parizu 1482. godine, u i oko Bogorodičine crkve. Grbavac Kvazimodo koji je ostavljen kao beba ispred crkve, nalazi utočište u njoj i postaje zvonar. Svojim nakaznim izgledom on izaziva strah Parižana, koji mu se rugaju i izbegavaju ga, a sažaljeva ga samo Esmerelda, lepa ciganska plesačica u koju se zaljubljuje. Esmeralda je, međutim, privukla pažnju i zlokobnog arhiđakona Kloda Frola, a kada odbacuje njegove razvratne pristupe, Frolo kuje zaveru da bi je uništio, što samo Kvazimodo može da spreči.

Za katedralu Notr Dam Viktor Igo je izdvojio jedno poglavlje u romanu Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu koje nosi njeno ime. On opisuje njene fasade i otkriva sve njene kutke. Takođe, on objašnjava raznovrsnost stilova u umetnosti koji su korišćeni za vreme njene izgradnje i sve promene koje je tokom vekova pretrpela.

Viktor Igo je smatrao katedralu Notr Dam za umetničko delo koje je stvorilo čovečanstvo i simbol srednjovekovne umetnosti. Ona, po njemu nadilazi sve što pojedinac može da uradi i zato postaje najbolje od onoga što svi mi možemo. Kada je Viktor Igo pisao roman Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu, Notr Dam je bio u stanju užasnog propadanja, a njegova arhitektura smatrana staromodnom i bila uglavnom zanemarena i uništena. On je bio zato ljut na ljude i na vreme što ne poštuju tu veličanstvenu građevinu. Predgovor romana završava mračnim predviđanjem da će "katedrala, možda, uskoro nestati sa lica Zemlje". On poziva čitaoce da posmatraju stvari dublje, kako bi pronašli njihovu unutrašnju ljepotu, s nadom da će oni to učiniti i kada je reč o Notr Damu.

Pročitano 3148 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 27 Mart 2021 12:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Viktor Igo spasava katedralu Notr Dam u Parizu