Artnit

Utorak, 04 Septembar 2018 11:00

Ruža i leptir Istaknut

Milo Vinter - Ilustracija basne Ruža i leptir, iz 1919. godine Milo Vinter - Ilustracija basne Ruža i leptir, iz 1919. godine

Likovi u većini basni antičkog grčkog pisca Ezopa su životinje, ali u mnogima su to i biljke. U basni Ruža i leptir kroz razgovor leptira koji često simboliše slobodu i ruže kao simbola ljubavi ističe se jedna ljudska osobina, vernost. Na kraju basne je moralna pouka: Budite verni ako očekujete vernost zauzvrat.

Leptir se zaljubio u lepu ružu. Ruža nije bila ravnodušna, jer je odavno bila očarana zlatnim i srebrnim teksturama na njegovim krilima. Zato je kada joj se leptir približio i rekao kako je voli, ruža porumenela i rekla da. Leptir je plesao oko ruže, a posle duge lepe ljubavi i mnogih šaputanja zaveta vernosti, leptir je napustio ružu. On joj je obećao da će joj biti zauvek veran i da će se uskoro vratiti. Ali, mnogo vremena je prošlo pre nego što se leptir vratio kod nje. Ruža je uzviknula plačući: "Vernost! Da li je ovo tvoja vernost?" Ona reče leptiru da ga je sve vreme viđala sa drugim cvećem. Na to joj se leptir nasmejao i pitao je: "A šta je s tobom, draga ružo?" A, zatim je dodao: "Pre nego što sam otišao video sam zefira i gospodina bumbara koji te je šarmirao. Video sam kako gledaš u svaku bubu samca koju bi videla! Ha! Sigurno ne možeš očekivati vernost od mene!"

Pročitano 2628 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 10 Decembar 2018 12:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ruža i leptir