Artnit

Sreda, 29 Avgust 2018 10:22

Lisica i mačka Istaknut

Milo Vinter - Ilustracija basne Lisica i mačka, iz 1919. godine Milo Vinter - Ilustracija basne Lisica i mačka, iz 1919. godine

U kratkoj basni Lisica i mačka antički grčki pisac Ezop opisuje razgovor hvalisave lisice i skromne mačke. Lisica nije predstavljena univerzalno kao lukava, već kao hvalisava, a mačka kao skromna. Na kraju basne Ezop iznosi moralnu pouku da zdrav razum uvek vredi više od lukavstva.

Mačka se jednog dana srela sa lisicom u šumi. Pošto je uvek slušala kako je lisica najpametnija i najlukavija životinja pozdravila ju je učtivo. Lisica je međutim, oholo osmotrila mačku i pitala je kako se ona sluškinja ljudi može obraćati njoj. Lisica se hvalisala svojim pametnim trikovima za bežanje od neprijatelja. "Imam celu torbu trikova", rekla je ona, "koja sadrži stotine načina da pobegnem od svojih neprijatelja." Mačka joj je odgovorila: "Imam samo jedan, kad mi se psi nađu za petama, umem da se uzverem uz drvo i tako se spasem." Upravo u tom trenutku čuo se lavež pasa koji je išao prema njima, a mačka je odmah skočila na drvo i sakrila se među grane. "Ovo je moj plan", rekla je mačka. "Šta ćeš ti da radiš?" Dok je lisica razmišljala, psi su bili sve bliži i najzad su je uhvatili i uskoro su je ubili lovci. Mačka, koja je gledala, rekla je: "Bolje je jedan siguran put nego stotine na koje se ne može računati."

Pročitano 3861 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Lisica i mačka