Artnit

Četvrtak, 12 Juli 2018 10:32

“Bio je vedar i hladan aprilski dan; na časovnicima je izbijalo trinaest“ Istaknut

Dizajn korica knjige 1984 Dizajn korica knjige 1984

Džordž Orvel je pisao antiutopijski roman 1984 u udaljenoj kući na ostrvu Jura u Škotskoj tokom 1947-1948. godine. Blizu smrti i “kreativnih demona“ bio je u grozničavoj trci sa vremenom da bi završio ovaj roman. Knjiga je objavljena 8. juna 1949. godine, šest meseci pre njegove smrti.

Roman Džordža Orvela 1984 počinje sa sledećom rečenicom koja nagoveštava distopijsku fikciju: “Bio je vedar i hladan aprilski dan. Na časovnicima je izbijalo trinaest.“ Mnogi smatraju da je trinaest broj koji donosi lošu sreću, a to nije jedini razlog zbog čega je njegovo uključivanje u roman tako uznemirujuće. Upućivanje na trinaesti udarac časovnika pokazuje i da neki događaj ili otkriće dovodi u pitanje sve ono u šta se ranije verovalo. Takođe, trinaesti udar časovnika dovodi u pitanje i prethodnih dvanaest sati. Verovatno je da svi oni u tom svetu, koji pokazuju trinaest časova ne predstavljaju odstupanje, već normalni način života. Na ovaj način Džordž Orvel suptilno upozorava čitaoca da izjave istine u ovom izmišljenom totalitarnom društvu treba dovesti u pitanje.

Uvodna rečenica romana 1984 stvara u čitaocu osećaj uznemirenosti koji je samo pojačan rečenicama koje slede: “Vinston Smit, brade zabijene u nedra da izbegne ljuti vetar, hitro zamače u staklenu kapiju stambene zgrade “Pobede“, no nedovoljno hitro da bi sprečio jednu spiralu oštre prašine da uđe zajedno s njim. Hodnik je zaudarao na kuvani kupus i stare otirače.“

Pročitano 2357 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero “Bio je vedar i hladan aprilski dan; na časovnicima je izbijalo trinaest“