Artnit

Sreda, 11 Juli 2018 11:08

Herman Hese - Ko kome nanosi veću i težu nevolju, da li đak učitelju ili obratno? Istaknut

Dizajn korica knjige Pod točkom Dizajn korica knjige Pod točkom

Učitelju je milije da u svom razredu ima posla sa deset notornih magaraca negoli sa jednim genijem, i kad se bolje pogleda on je u pravu jer njegov zadatak nije da obrazuje ekstravagantne duhove, nego solidne poznavaoce latinskog i računa i da od njih stvori čestite građane.

Međutim, ko kome nanosi veću i težu nevolju, da li đak učitelju ili obratno, ko je od njih dvojice zapravo veći tiranin i gnjavator i ko od njih dvojice onom drugom kvari i skrnavi dušu i život - to se ne može istraživati bez gorčine i sećanja na sopstvenu mladost sa gnevom i stidom. Ali to nije naša stvar i ostaje nam uteha da rane kod istinski genijalnih brzo zarašćuju, da od njih postaju ljudi koji uprkos školi stvaraju zapažena dela i koje kasnije, posle njihove smrti okružene oreolom, učitelje potonjih pokolenja navode kao svetle i plemenite uzore.

I tako se od škole do škole ponavlja prizor borbe između zakona i duha, uvek nanovo vidimo usrdnu težnju države i škole da uguše i u korenu saseku nekolicinu dubljih i dragocenijih duhova što se svake godine pojavljuju. I uvek nanovo su, pre svega, oni ti koje nastavnici mrze i najčešće kažnjavaju, oni koji su pobegli ili su bili oterani, kasnije obogaćuju blago našeg naroda. Ali neke - ko zna koliko ih je - razjeda prigušivani prkos i oni propadaju.

Iz romana Pod točkom

Pročitano 2473 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Herman Hese - Ko kome nanosi veću i težu nevolju, da li đak učitelju ili obratno?