Artnit

Četvrtak, 31 Maj 2018 10:36

Truman Kapote - Čujte, znate li vi za one dane kad čovjeka spopadne čamotinja? Istaknut

Fotografija iz filma Doručak kod Tifanija Fotografija iz filma Doručak kod Tifanija

Još je držala mačka u naručju.

- Jadni moj slinavko - reče češkajući ga po glavi - jadni moj bezimeni slinavko! Malo jest nezgodno što nema imena. Ali ja nemam prava da mu nadjenem ime - morat će pričekati dok ne bude nekom stvarno pripadao. Nas smo se dvoje samo našli jednog dana kraj rijeke, ali mi ne pripadamo jedno drugome, on je potpuno samostalan, kao i ja. Ne želim ništa posjedovati dok ne nađem mjesto gdje ćemo ja i sve moje pripadati jedno drugome. Nisam još sasvim načisto gdje će biti to mjesto. Ali znam kako izgleda.

- Nasmiješi se i spusti mačka na pod. - Kao Tiffany - nastavi. - Nije da mi je stalo do nakita. Do dijamanata, to već da. Ali neukusno je nositi dijamante prije svoje četrdesete godine; pa i onda je još riskantno. Dijamanti dobro izgledaju samo na zaista starim mačkama. Na Mariji Uspenskoj. Bore i kosti, sijeda kosa i dijamanti - jedva čekam da to doživim. Ali ne ludujem ja zbog toga za Tiffanyjem. Čujte, znate li vi za one dane kad čovjeka spopadne čamotinja?

- Je li to isto što i melankolija?

- Nije - polako će ona. - Ne, melankolija vas spopadne zato što ste se udebljali, ili možda zato što kiša predugo pada. Tužni ste, i to je sve. Ali čamotinja je užasna. Bojite se, preznojavate se kao u paklu, a ne znate čega se bojite. Osim da će se dogoditi neko zlo, samo ne znate što. Jeste li vi to već doživjeli?

- Koliko puta! Neki ljudi to zovu tjeskoba.

Iz romana Doručak kod Tifanija

Pročitano 1391 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 14 April 2019 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Truman Kapote - Čujte, znate li vi za one dane kad čovjeka spopadne čamotinja?