Artnit

Ponedeljak, 30 April 2018 10:41

Lepota Istaknut

Ogist Roden - Ilustracija zla i lepote u zbirci pesama Cveće zla Ogist Roden - Ilustracija zla i lepote u zbirci pesama Cveće zla

Šarl Bodler se svojoj zbirci pesama Cveće zla (Les Fleurs du mal), objavljenoj 1857. godine u pesmama Himna lepote, Lepota, Maska slika idealnu lepotu kao hladnu i više sličnu statuama nego živoj ženi. Pesma Lepota predstavlja bolno istraživanje duše žene koja traži stvarnost lepote i istovremeno slika izuzetnu istinu o ljudskom ponašanju.

Pesma Lepota se sastoji od četiri strofe i četrnaest stihova. U njoj Šarl Bodler govori o lepoti koja privlači svakog čoveka.

U prvoj strofi pesnik govori posebno o lepoti žene. Izgleda da pesma odražava srce žene koja je videla mnogo toga u životu. Ona kao da se ruga ljudima, jer veruju kako je lepa. Svoju lepotu upoređuje sa kamenim snom, ali ističe da je inspirisala pesnike da opišu ljubav.

U drugoj strofi pesnik se udaljava od opisa lepote kao žene. On oseća da lepota nije ona koja je postavljena među nebesima. Naglašena je elegantna priroda, harmonična perspektiva i ponos lepote. Lepota je toliko elegantna da može ujediniti snežno srce sa belinom labudova, a njenu lepotu narušava "pokret koji pomera linije". I zato se pesnik "nikad ne smeje i nikad ne plače".

U trećoj strofi pesnik ponovo pretvara lepotu u ženu koja je srećna što vidi kako je pesnicima inspiracija. Ona priznaje da pesnici "uz njene oblike goleme, što ih podsećaju na kipove gorde" traže lepotu, što ukazuje na to da su ljudi postavili standard za lepotu koji se i dalje prati bez skretanja s tog puta.

Poslednja strofa je kao otkrovenje, gde Šarl Bodler pokazuje pravi izvor lepote i kako izgleda u stvarnosti. Lepota usmerava posmatrače, pesnike, ljubavnike na njihove "oči", kojima vide ono što je lepo. Pesnik koristi reč "ogledala" i zatim dodaje "čista gde sve lepše dajem" kako bi predstavio moćnu poruku. Istinska lepota zapravo leži u srcu, a nju vide "oči, krupne sa večitim sjajem".

Pročitano 5155 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Lepota