Artnit

Petak, 12 April 2013 22:13

Dečak Andreja Istaknut

Rani Jadi, zbirka kratkih priča istaknutog srpskog književnika Danila Kiša, opisuje detinjstvo dečaka čiji su stalni pratioci siromaštvo, jad i beda. Priča o detinjstvu je sklopljena iz niza malih događaja, sitnih i svakodnevnih, koji su ostavili tragove na život dečaka i njegove porodice. Danilo Kiš je u ovaj niz priča postavio dva lika jedne iste ličnosti - Andreja i Andreasa Sama.

Zbirka Rani jadi je započeta pričom o dečaku Andreji, koji se igra prodavca guščjeg perja i nesvesno glumi svog dedu. Iako sluti da u toj igri ima nečeg grešnog on je ipak nastavlja. I u drugim pričama iz zbirke pronalaze se mnogi detalji bitni za njegovo odrastanje. U detinjstvu dečaka Andreja čudesno su se pleli snovi i stvarnost, radost i tuga. Njegovo detinjstvo vodilo ga je brzo trnovitim stazama ka svetu odraslih.

Za dečaka Andreja šuma je predstavljala čarobni svet. On je bio oduševljen njenom lepotom u poznu jesen, jer je onda krasi lepo jesenje cveće. Tragovi cirkusa koji su se još videli u šumi kod dečaka su budili tugu. Cirkus je odneo sa sobom iskre dečje radosti.

U šumi je dečak Andreja sa majkom i sestrom Anom u jesen sakupljao pečurke za zimu. Bio je srećan kada su nalazili pečurke i njima punili džakove. Više pečuraka za njih je značilo i više hrane za zimu. Ali, jednom je radost zamenila tuga kada je čovek koga su sreli rekao da su pečurke otrovne. Prosipali su pečurke i krenuli dalje. Dečak je osećao gorčinu i u njemu nije bilo ni iskre sreće što je izbegao blizinu smrti.

Tugu zbog siromaštva dečak Andreja je najviše osetio kada je pronašao napuštene mačiće. Jako se obradovao kada ih je našao i nadao se da će ih pronaći neka mačka ili čovek. Ali, nije bilo tako. Dečak je znao da će mačići uginuti. Ni on nije mogao da ih spasi. Sa velikim bolom podigao je kamen i ubio mačiće. Mačići su zakopani kasno uveče, pored živice od jorgovana, zajedno sa kamenom od koga su stradali. U dečaku je ostala gorčina pomešana sa tugom.

U liku dečaka Andreja prepliću se osećanja koja bude tihi bol i patnju. Ali, ova osećanja su prožeta sitnim iskrama radosti koje nosi detinjstvo.

Pročitano 8043 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 31 Oktobar 2013 17:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Dečak Andreja