Artnit

Sreda, 14 Februar 2018 11:47

Ako me zaboraviš - pesma posvećena Matilde Urutije Istaknut

Fotografija Pabla Nerude i Matilde Urutije, 12. jul 1904. godine Fotografija Pabla Nerude i Matilde Urutije, 12. jul 1904. godine

Pablo Neruda je napisao neke od najlepših ljubavnih stihova, a inspiraciju je pronalazio u svom bogatom ljubavnom životu. Matilde Urutije bila je njegova treća i poslednja supruga, njegova životna saputnica tokom 22 godine i nepresušna inspiracija. Jednu od najpopularnijih ljubavnih pesama Ako me zaboraviš napisao je u izgnanstvu i posvetio Matilde dok mu je bila ljubavnica. Ova pesma naglašava koliko je intenzivna, ali promenljiva ljubav između muškarca i žene.

Pablo Neruda je upoznao Matilde Urutije 1946. godine, dok je bio oženjen. Njihova ljubav je počela u romantičnom i skrivenom morskom mestu Atlantida u Urugvaju, u drvenoj kućici na plaži okruženoj mirisnim borovima, koja je pripadala njegovom prijatelju. Ova afera se pretvorila u ozbiljnu i trajnu vezu. Matilde je dugo bila njegova ljubavnica, sa kojom je živeo u Italiji u godinama egzila. Godinama kasnije, Neruda se razveo i odveo Matilde pred oltar.

Pesma Ako me zaboraviš iskazuje veliku ljubav Pabla Nerude prema Matilde Urutije. Ona je sastavljena od šest strofa različitih dužina i napisana je u slobodnom stihu.

Prva strofa, koja je samo jedan stih "hoću da znam jednu stvar", izgleda kao da je nastavak naslova. Zbog toga se može čitati kao jedna misao: "Ako me zaboraviš, hoću da znam jednu stvar." U drugoj strofi pesnik objašnjava dubinu svoje ljubavi direktno svojoj ljubavnici, pišući u prvom stihu: "Znaš kako je to." On zatim približava svoja čula vida i dodira, govoreći joj da će mu sve što vidi ili dodirne neizbežno vratiti njoj, i kristalni mesec, crvena grana, vatra i telo drveta.

Prema sredini pesme ton pesnika se menja, postaje upozoravajući. Pesnik kaže u trećoj strofi da će, ako ona prestane da ga voli i on nju prestati da voli malo-pomalo. U četvrtoj strofi se naglašava ista misao jednim stihom: "Ako me odjednom zaboraviš ne traži me jer bih te ja već zaboravio." U petoj strofi pesnik ističe opet da će ako ona ipak odluči da ga ostavi, "dići ruke iščupati svoje korene u potrazi za drugim tlom".

U šestoj i završnoj strofi pesme Ako me zaboraviš, Pablo Neruda još jednom menja svoj ton, i ovog puta se vraća na romantičan i strastveni ton druge strofe. Prvi stih sastoji se od jedne reči: "Ali." To čitaocu daje utisak da je sve što se dešavalo u prethodnim strofama postavilo pozornicu za ovu poslednju. Kao da pesnik govori svojoj ljubavnici: "Ako učiniš bilo koju od ovih stvari, vratiću ti ih, ali ako ne, to će se desiti umesto toga." Ostali stihovi otkrivaju šta će se dogoditi ako ga ljubavnica ne zaboravi. Neruda upoređuje svoju ljubav sa vatrom i završava pesmu obećavajući da dok god živi njegova ljubavnica, ljubav koju oni dele jedno s drugim će biti pomešana između njih kao njihove spojene ruke.

Pročitano 2674 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 15 Februar 2018 12:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ako me zaboraviš - pesma posvećena Matilde Urutije