Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 23 Novembar 2017 13:56

Nema fregate kao što je knjiga Istaknut

Gerit Dau - Mrtva priroda sa globusom, lautom i knjigama Gerit Dau - Mrtva priroda sa globusom, lautom i knjigama

Pesma Nema fregate kao što je knjiga Emili Dikinson je prvi put objavljena 1896. godine, deset godina nakon smrti pesnikinje. Ova jednostavna pesma otkriva njenu fascinaciju čitanjem. Ona gleda na čitanje kao na poklon ljudima, koji je iznad bogatstva. Za nju je mašta, koja je nastala fascinantnim književnim radom, bolja od bilo kog fizičkog putovanja u isto mesto, jer je u mašti sve moguće.

Pesma Nema fregate kao što je knjiga se sastoji od dve strofe sastavljene od po četiri stiha. Napisana je na jedinstven način koji je učinio Emili Dikinson poznatom. Ona koristi metaforički jezik da ukaže na vrednost knjiga razigranim i efikasnim poređenjem.

Prema pesnikinji, čitanje je jedna od najsnažnijih stvari koje ljudska duša može iskusiti. U pesmi Nema fregate kao što je knjiga ona povezuje čitanje sa različitim transportnim sredstvima u svakom drugom stihu i ističe da ne postoji prevozno sredstvo koje može nekoga "odvesti" kao književni rad. Za nju "nema fregate kao što je knjiga da nas odvede iz zemlje", a nema ni konja koji može odvesti kao stranica knjige. Čitanje knjige izražava jasnom metaforom putnika koji prolazi na putu, a ne mora platiti naknadu za vožnju. Poslednja dva stiha još uvek govore o moći i dobrobiti čitanja knjiga, ukazujući na štedljivu kočiju koja nosi ljudsku dušu.

Pročitano 1713 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci