Artnit

Subota, 18 Novembar 2017 11:47

Franc Kafka - "E, uzeo si nam sve što smo imali, pa sad, molimo te, uzmi i nas same pride" Istaknut

Žorž de la Tur - Plaćanje poreza Žorž de la Tur - Plaćanje poreza

Najviši činovnik je vrhovni poreznik, on ima čin pukovnika, a tako ga i zovu. Danas je on star čovek, a ja ga poznajem već godinama, jer bio je pukovnik već i u mom detinjstvu, isprva je brzo napredovao, a onda kao da je zapeo, ali za naš gradić njegov čin je dovoljan, nikako ne bismo ni bili sposobni da kod nas primimo neki viši čin.

Kad pokušavam da ga zamislim, vidim ga kako sedi na verandi svoje kuće na glavnom trgu, zavaljen, sa lulom u ustima. Nad njim se sa krova leluja carska zastava, a na obema stranama verande, koja je toliko velika da se na njoj ponekad održavaju i manje vojničke vežbe, suši se rublje. Oko njega se igraju njegovi unuci, u lepim svilenim haljinama; oni ne smeju da siđu dole na trg, ostala deca ih nisu dostojna, ali njih trg ipak mami, pa bar proturaju glave kroz šipke na ogradi, i kad se druga deca dole tuku, tuku se i oni gore.

Ovaj pukovnik, dakle, vlada gradom. Mislim da još nikome nije pokazao dokumenat koji ga na to ovlašćuje. On, bez sumnje, i nema takav dokumenat. Možda je on zaista vrhovni poreznik. Ali zar je to sve? Da li ga to ovlašćuje da vlada i u svim drugim upravnim područjima? Njegovo nadleštvo je za državu, svakako, veoma važno, ali za građane ipak nije ono što je najvažnije. Kod nas čovek gotovo stiče utisak da ljudi kažu: "E, uzeo si nam sve što smo imali, pa sad, molimo te, uzmi i nas same pride." Jer, doista, on nije, recimo, prigrabio vlast za sebe, a nije ni tiranin. Od pradavnih vremena se tako ustalilo da je vrhovni poreznik prvi činovnik, i pukovnik se priklanja ovoj tradiciji baš kao i mi.

Ali, iako živi među nama ne razlikujući se suviše od nas isticanjem svog dostojanstva, on je ipak nešto sasvim drugo no što su obični građani. Kad pred njega stupi izaslanstvo sa nekom molbom, on stoji pred njim kao kakav svetski zid. Iza njega nema ničega više, onde u daljini čovek još naslućuje da čuje kako nekoliko glasova šapuće, ali to je verovatno obmana, jer on ipak predstavlja završetak celokupnog sveta, bar za nas.

Iz priče Odbijanje molbe

Pročitano 2252 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 28 Maj 2019 11:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Franc Kafka - "E, uzeo si nam sve što smo imali, pa sad, molimo te, uzmi i nas same pride"