Artnit

Utorak, 31 Oktobar 2017 12:25

Lisica i roda Istaknut

Ilustracija basne Lisica i roda Ilustracija basne Lisica i roda

Basna antičkog grčkog pisca Ezopa Lisica i roda, poznata i po imenu Lisica i ždral daje sliku iz životinjskog sveta kroz koju se čitaocu nudi na kraju mudra pouka. Popularnost ove basne je povećana nakon što se pojavila u Basnama francuskog basnopisca Lafontena u XVII veku. Ova basna je bila tema skulptura, umetničkih slika, a primenjivala se kao motiv na više predmeta za domaćinstvo, uključujući dugmad, porculan i pločice.

Basna Lisica i roda je veoma kratka. Pošto su lisica i roda postale dobri prijatelji, lisica je pozvala rodu na večeru. Da bi se našalila lisica je stavila samo supu u vrlo plitkom sudu, koju je mogla da posrče, ali roda nije mogla pomoću svog dugog kljuna. Iako je roda ostala gladna zbog prevare lisice, bila je mirna i pozvala je lisicu na gozbu. Lisica je odmah stigla u vreme kada je večera postavljena, a roda je služila lepa i tečna mesa u visokom ćupovima sa veoma uskim grlićem. Roda je mogla lako da uzme hranu svojim dugim kljunom, ali sve što je lisica mogla da učini jeste da liže ćup spolja i miriše prijatan miris. Na mrštenje lisice roda joj kaže da se ne ljuti, jer je časti onako kako je ona nju počastila.

Moralna pouka se nalazi na kraju basne Lisica i roda: "Kako ko kome plaća, tako se i njemu vraća." Njome se ističe da ne treba činiti drugima ono što ne želiš da tebi čine.

Pročitano 28789 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Lisica i roda