Artnit

Ponedeljak, 30 Oktobar 2017 11:12

Plavi zec Istaknut

Dizajn korica knjige Plavi zec Dizajn korica knjige Plavi zec

Plavi zec je jedna od najpoznatijih pesama Dušana Radovića. Ona ima formu bajke i deo je celine po nazivu Bio jednom jedan lav iz njegove zbirke pesama i priča Poziv na putovanje. Pesma je inspirisana duhovitim lovačkim pričama i hvalama lovaca koji ništa ne ulove, a plavi zec koga je uhvatio lovac predstavlja samo proizvod dečje i pesnikove mašte.

Pesma Plavi zec počinje kao bajka stihovima: "Tri sam zemlje prolazio, i tri gore pregazio, i tri mora preplovio…", i kao i u bajci glavni junak je nerealan plavi zec. Ispevana je modernim stihom, ali se u njoj oseća uticaj tradicije narodnih brzalica, ređalica i razbrajalica. Gradacijski, anaforičnim stihovima, poređani elementi pojačavaju dečju pažnju i pridobijaju njihovo poverenje u istinitost onoga što se peva.

Za razliku od uobičajenih predstavljanja u basnama i u dečjoj književnosti kao plašljivog, zec u pesmi Plavi zec je drugačiji. Čudni, sveznajući zec, jedini na svetu je simpatična životinja koja zna da svira, plete, ručak kuva, žanje, mete kuću, šije, pije i govori francuski. Njega je uhvatio lovac i stavio u torbak. Kada su stigli ispred njegove kuće zec je tražio da se očešlja, umije lice, iseče nokte, ispravi stas i udesi glas kako bi bio lep pred decom. Lovac ga je pustio, ali on se nije uredio već je odmah pobegao na kraj sveta.

Pročitano 15682 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 21 Novembar 2019 14:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Plavi zec