Artnit

Sreda, 11 Oktobar 2017 11:29

Anđeo čuvar Istaknut

Lorenco Loto - Anđeo Blagovesti Lorenco Loto - Anđeo Blagovesti

Aleksandar Blok je ispevao više od osamsto pesama svojoj ženi, glumici Ljubi Dmitrijevnoj Mendeljejevnoj, što je jedinstven molitvenik u svetskoj poeziji. Ona je kao tamnooka devojčica zlatne kose u zelenom Šahmatovu obeležila njegovo detinjstvo prijatnim uspomenama, a sa njom se venčao 1903. godine. Svoju poznatu pesmu Anđeo čuvar napisao je uoči godišnjice njihovog venčanja, a objavljena je 17. avgusta 1906. godine.

Pesma Anđeo čuvar se može podeliti na tri dela. Prvi deo opisuje ljubav pesnika prema svom anđelu i detaljno objašnjava šta uzrokuje ova osećanja. Pesnik je voli zato što ih misterija i noći vezuju, jer je ona njegova sestra, mlada i kćerka. On naglašava da je, kao i u drugim porodicama, njegov porodični život daleko od idile. Zato kaže "ne volite ono što volim", "ne možemo se složiti prema tome kako živimo", ali on ne protestuje, već naprotiv, prihvata to na hrišćansko skroman način i u potpunosti se pridržava braka, bračnog jedinstva i veruje da će imati dug život.

U drugom delu pesme Anđeo čuvar počevši od trinaeste strofe, pesnik slika njegov odnos sa svojim anđelom na pozadini moralnih i političkih pitanja. On naglašava sve zlo koje se događa oko njih i moguće posledice toga. Uz to, on može da oseti da ne odgovara onako kako bi trebalo, zato što je slab i "što mu dušu smrvi ta nežnost uz plač" i "što nikad da digne ova ruka mač".

Treći deo pesme su poslednja četiri stiha, u kojima se pesnik pita o budućnosti, šta njegov brak čeka. Međutim, čak i u budućnosti on vidi sebe pored svoje žene i ne može ni da zamisli njihov rastanak, što je pokazano upotrebom pitanja: "Nedelja? Umrećemo? Umri?". Zapravo, pesnik ne brine o tome šta će se desiti sa njegovim brakom, već ono što oni, supružnici moraju da izdrže u svom životu.

Pročitano 5078 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 18 Juni 2021 11:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Anđeo čuvar