Artnit

Nedelja, 16 Juli 2017 11:29

Pored mora Istaknut

Vladimir Orlovski - Morska obala Vladimir Orlovski - Morska obala

Jednu od svojih najintimnijih pesama Pored mora Vilijam Vordsvort je napisao 1802. godine. Naime, pre nego što se oženio svojom prijateljicom iz detinjstva Meri Hačinson, on se vratio u Francusku da vidi svoju bivšu ljubavnicu Anete Valon, sa kojom bi se verovatno venčao deset godina ranije da ih rat između Francuske i Engleske nije razdvojio, i njihovu kćerku Karolinu, kako bi regulisao pitanje njegovih finasijskih obaveza prema njima. Smatra se da je ova pesma nastala iz jednog stvarnog trenutka u njegovom životu dok je šetao plažom sa svojom kćerkom koju nije poznavao jednu deceniju.

Pesma pored mora ima četiri strofe, prve dve imaju četiri stiha a poslednje dve samo tri. Vilijam Vordsvort opisuje prekrasnu večernju scenu, a ipak ovaj sonet daleko prevazilazi estetska zadovoljstva, jer paralelno sa jednostavnom šetnjom uz more pesnik oseća u prirodi religijsku snagu.

Pesma Pored mora počinje stihom “Veče je lepo, mirno i slobodno“. U prelepoj večeri, pesnik ističe da je vreme “tiho kao kaluđerica“, dok sunce tone na horizontu u njegov mir. U drugoj strofi on skreće pažnju na nežnost mora, čiji zvuk navodi na misao da je “moćno biće budno“ i svojim večitim pokretom podiže “zvuk kao grom“. U trećoj strofi pesnik se obraća devojčici koja s njim šeta uz more i kaže joj da ako nju nije dotakla svečanost prirode, ona zbog toga nije manje božanska. Jer, kako kaže pesnik devojčici u poslednjoj strofi: “Ti ležiš u Avramovom naručju sve ove godine“ i “Bog je sa tobom i kada to ne znaš“.

Kada čitalac sazna da je dete sa kojim šeta Vilijam Vordsvort njegova kćerka Karolina, koju nije video deset godina jer je bio odvojen od nje i njene majke zbog rata u Francuskoj, pesma Kraj mora postaje emotivnija. Nevinost deteta je inspirativna, jer iako ona ne razmišlja aktivno o moći prirode koja ih okružuje, ona je ipak deo toga. I zato što je za Vordsvorta činjenica da je u prirodi dovoljna da inspiriše moćno religiozno iskustvo, on zamišlja svoju nevinu kćerku koja stoji uz Boga, kao da je prihvaćena na nebesima mnogo pre časa njene smrti.

Pročitano 2160 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Pored mora