Artnit

Petak, 30 Juni 2017 10:39

Gijom Apoliner - Fenomen mimikrije Istaknut

Arnold Beklin - Puto i leptir Arnold Beklin - Puto i leptir

- Iznenadili ste se - reče mi - ali sada shvatate zašto se tako čudno oblačim. No ipak niste razumeli kako sam uspeo da potpuno umaknem vašem pogledu. To je vrlo jednostavno. U tome ne treba videti ništa drugo nego fenomen mimetizma... Priroda je dobra majka. Ona je onoj svojoj deci kojoj prete opasnosti i koja su suviše slaba da bi se branila podarila sposobnost da se poistovete i spoje sa onim što ih okružuje...

Ali to vam je sve poznato. Znate da leptiri liče na cveće, da su neki insekti slični lišću, da kameleon može da dobije boju koja ga najbolje skriva, da je polarni zec postao beo kao oni ledeni predeli po kojima, plašljiv, kao i onaj iz naših čestara, beži gotovo nevidljiv.

Tako te slabe životinje uspevaju da umaknu neprijateljima zahvaljujući instinktivnoj dovitljivosti koja im menja izgled.

A ja, koga jedan neprijatelj neprekidno progoni, koji sam plašljiv i osećam se nesposobnim da se branim u borbi, sličan sam tim životinjama: po želji i iz straha utapam se u okolinu u kojoj se nađem.

Iz pripovetke Nestanak Onorea Sibraka

Pročitano 2704 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 11 Oktobar 2020 10:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Gijom Apoliner - Fenomen mimikrije